Плаващ град – не фантазия, а реалност

Природа Околна среда

Плаващи градове трябва да помогнат на човечеството да се справя с климатичните промени и природните бедствия.
© Снимки: Oceanix

Галерия | Плаващ град – не фантазия, а реалност

Вижте 5 снимки

На кръгла на маса на Обединените нации група строители, инженери и архитекти представиха концепция за плаващ град.

За разлика от преди, когато подобни футуристични проекти биваха посрещани скептично, директорът на програмата Human Settlement на ОН,  Маимунах Мохд Шариф, потвърди, че ОН ще подкрепят тази идея.

Плаващи болници в Бангладеш

Вижте повече

Плаващи болници в Бангладеш

Поради честите наводнения в някои части на Бангладеш е невъзможно да бъдат построени постоянни болници. Това не означава, че хората са оставени без грижа за здравето.

„Всеки един от екипа ни иска този проект да стане реалност“, каза Марк Колинс, директор на Oceanix, компанията, която строи плаващи структури. „Това не е само теория.“

Компанията вярва, че проекта с плаващия град може да реши както проблема с недостига на домове, така и заплахата от покачващото се морско равнище. Самите структури ще бъдат проектирани така, че да устояват на различни природни бедствия като наводнения, цунами и урагани от 5 степен.

Най-голямата плаваща вятърна ферма ще бъде построена край Шотландия

Вижте повече

Най-голямата плаваща вятърна ферма ще бъде построена край Шотландия

Най-голямата плаваща вятърна ферма в света ще бъде построена край бреговете на Шотландия. Норвежката компания „Статойл“, чиято собственост ще е фермата, вчера получи разрешение за наем...

Автор на идеята, известна като Oceanix City, е небезизвестният архитект Бярке Ингелс и тя е разработена в сътрудничество с Oceanix. 

Макар че проектът още не е финансиран, той е отворен за инвеститори.