Пластмасата стига до океаните чрез над 1000 реки

Околна среда

Реките са основните канали чрез които пластмасата стига до моретата.

Пластмасови боклуци в река Сиак, Индонезия
Пластмасови боклуци в река Сиак, Индонезия
© Снимка: Afrianto Silalahi, Barcroft Media/Getty Images

През 2017 г. две поотделно работещи групи учени стигат до извода, че 90% от пластмасовите отпадъци, които се вливат в океаните, идват от едни от най-големи реки в света като Нил, Амазонка и Яндзъ. Почистването на тези реки – 19 според едното 20 според другото – може значително да спомогне за решаването на проблема, казват експерти.

Ново проучване, публикувано в Science Advances, преобръща тази представа. Учени установяват, че 80% от пластмасовите отпадъци стигат до океаните чрез над 1000 реки, а не чрез 10 или 20. Те установяват също така, че повечето от отпдъците се носят от малки реки, които текат през гъстонаселени градски територии, а не от най-големите реки.

Така Яндзъ, която прекосява над 6300 км в Китай, влива се в Източно китайско море и се смята за най-замърсената с пластмаса, бе изместена от дългата едва 25 километра река Пасиг във Филипините, която минава през столицата Манила с население 14 милиона души.

Проучването подкрепя твърденията на морски и други учени, че крайното решение за опазване на океанските и сладководни системи е пластмасата да се задържи на сушата, откъдето идва. Една от изненадите е, че малки реки на тропически острови във Филипините, Индонезия и Доминиканска република са пълни с пластмасови отпадъци. По подобен начин реките в Малайзия и Централна Америка, които са сравнително къси, също изхвърлят големи концентрации пластмасови отпадъци.

„Азия и Югоизточна Азия са горещите точки, но това може да се промени“, казва Лорен Лебретон, съавтор на новото проучване. „Малко съм разтревожен за Африка в предстоящите десетилетия. Броят на населението расте, младо е, икономиката се развива и хората ще купуват все повече неща.“

Използвани маски задръстиха планетата

Вижте повече

Използвани маски задръстиха планетата

Личните предпазни средства се правят от пластмаса и не могат да се рециклират. Сега маските са навсякъде, в това число и в океаните.

Нашествието на микропластмасата

Вижте повече

Нашествието на микропластмасата

Малдивският архипелаг в Индийския океан включва 1 192 острова. През 1992 г. правителството добавя още един – изкуствено направен, който да служи като сметище и където...