Пчелата – сладък мед, но тежък труд

Природа

На 15 август в САЩ отбелязват национален ден на пчелата. Съвместно тези насекоми могат да постигнат невероятно ниво на съвършенство, особено предвид факта, че мозъците им са едва с размера на сусамово семе.
© Снимка: iStock

от RICHIE HERTZBERG  National Geographic

Всяка пчела има определена задача. Някои са медицински сестри, които се грижат за люпилото; други са чистачи, които почистват кошера; трети събират полен и правят мед. Съвместно пчелите могат да постигнат невероятно ниво на съвършенство, особено предвид факта, че мозъците им са едва с размера на сусамово семе. Но как се разпределя работата и как пчелите усвояват уменията да я вършат?

Галерия | Редки пчели

Вижте 8 снимки

Пчелите не ходят в колеж. Насочва ги смесица от гени, хормони и ситуационната необходимост. Те се раждат с професията си и задълженията им се променят в зависимост от променящите се условия в кошера.

 „На жаргон казваме, че дейността е „децентрализирана“. Няма една пчела, която да ръководи всичко това“, казва Томас Сийли, автор на книгата Honeybee Democracy.

Работата на пчелата се определя от пола й. Мъжките пчели, търтеите, не работят нищо. Те представляват около 10% от обитаващите колонията и прекарват целия си живот в ядене на мед и очакване на възможност да се размножат. Когато дойде време пчелата-майка да извърши „сватбения си полет“ всички търтеите се състезават за честта да я оплодят. Те летят след нея в опит да се съчетаят във въздуха. Ако успеят падат на земята мъртви. Пчелата-майка може да се съчетае с до двайсет търтея и съхранява сперматозоидите в специален орган, където ги пази до края на живота си. Дотук задълженията на мъжките свършват.

Галерия | Търси се суперпчела

Вижте 7 снимки

Женските пчели, известни като пчели-работнички, представляват по-голямата част от популацията на кошера и вършат цялата работа по поддържането му.

Полът на пчелата се определя от майката, която снася около 1500 яйца на ден в продължение на от две до пет години. Тя има уникалната способност да определи кои яйца ще бъдат женски работнички и кои ще се превърнат в търтеи.

Ако майката приближи клетка на по-малка пчела работника, за да снесе женско яйце, тя го опложда като използва сперматозоидите, които е складирала. Запазила е достатъчно, че да й стигнат за цял живот.

Ако майката тръгне към по-голямата клетка на търтей, за да снесе мъжко яйце тя не използва сперматозоидите. Това неоплодено яйце по-късно се превръща в търтей.

Домакински задължения

На пчелата работничка са нужни 21 дни да се развие и да излети от клетката. Когато излезе на двайсет и първия ден тя веднага започва да почиства клетката от която се е излюпила. Първите три дни тя прекарва в почистване на клетките, за да ги подготви за следващото снасяне на яйца.

След три дни хормоните й се задействат и тя преминава в работна фаза: хранене на малките. Сийли обяснява, че се отделят хормони, които активират различни гени, предназначени за различни задачи. „Малко прилича на състоянието на болен човек“, казва той. „Когато сме болни се включват гените, свързани с възпалителните процеси. По подобен начин пчелите разбират каква работа трябва да свършат.“

Пчелата–работничка прекарва около седмица в хранене на люпилото с пчелно млечице – хранителен секрет, който съдържа протеини, захари, мазнини и витамини. Точният брой дни, които прекарва в изпълнение на тази задача зависят от това дали кошерът се нуждае от повече внимание. „Колонията пчели представлява нещо много повече от струпването на индивиди“, пише Сийли в книгата си. „Това е сложен организъм, който функционира като едно цяло. „Колонията е добре работещ супер организъм, подобен на колониите на мравките и термитите.

Пчелите могат да се научат да смятат!

Вижте повече

Пчелите могат да се научат да смятат!

Способността за смятане не е присъща само за хората. Скорошно проучване на RMIT University в Мелбърн сочи, че медоносните пчели могат да решават математически задачи.

Най-опасната работа

Когато пчелата приключи с храненето тя минава в третата фаза, когато се отдалечава от центъра на кошера. Сега тя започва да гради клетки и да складира храна в продължение на около седмица.

Хормоните на пчелата ще се променят във финалната фаза около 41-ия ден: тя излита да събира полени. Това е най-опасната работа и вероятно най-важната. Тя се върши единствено от по-възрастни пчели, които скоро ще умрат. Както казва ентомологът Стив Хейдън: „Едва ли бихте искали най-младите да вършат най-опасната работа“. Ако загинат твърде много млади пчели тогава кошерът няма да може да оцелее.

Когато пчелата работичка наближи четвъртата седмица от безспирната работа тя предусеща края на дните си и се отделя от кошера, за да не става товар за другите. Умре ли в кошера тогава другите пчели ще трябва да преместят тялото й.

Това е животът на женската пчела през активните сезони на пролетта и лятото, вманиачена работа от деня на раждането до деня на смъртта. Това е неблагодарен живот, но пчелите в крайна сметка най-успешните сътрудничещи същества в природата.