“Пазителите”: Предаването на традицията през обектива на фотографа Иво Данчев

България

Вече трета зима фотографът Иво Данчев пътува из България в търсене на „Пазителите“.

Фермата на Радо е закътана в хълмовете между заоблените била на Рила и пиринските чукари. Там е и неговата овчарска колиба – стар военен фургон, превъ...

Фермата на Радо е закътана в хълмовете между заоблените била на Рила и пиринските чукари. Там е и неговата овчарска колиба – стар военен фургон, превърнат в уютен заслон. Тук двамата с Ивана, облечени с кожите си, влизат да се стоплят от ледения вятър навън.

© Фотограф: Иво Данчев

През един зимен ден на 2018 г. фотографът Иво Данчев заснема разложките чауши в снежното поле край града и така поставя началото на едно приказно пътешествие из Родината. Иво поема из България по следите на древните маскарадни обичаи и хората, които все още ги съхраняват. Проектът, с работно заглавие „Пазителите“, ни представя иначе добре познатите ни кукери, сурвакари, чауши, бабугери и др. по начин, който ни кара да си мислим че сме попаднали в свръхестествен, паралелен свят.

През януари тази година сп. „National Geographic България“ публикува материала „Между два свята“ с фотографиите на Иво, а оттогава насам той е публикуван от девет от редакциите на списанието по света, което е изключителен успех за българския екип на списанието.

Междувременно, самият Иво, чието цел е да събере материал за книга, продължава да търси Пазителите.

В настоящата публикация фотографът ни запознава с Радослав и дъщеря му Ивана, илюстрирайки предаването на древната традиция от поколение на поколение, благодарение на което тя е достигнала до нас.

От 2009 г. насам Иво Данчев е заснел десетки истории за сп. „National Geographic България“, а от 2012 до 2017 г. е арт директор на списанието. Днес Иво живее в Родопите, за да е по-близо до хората и традициите, които го вдъхновяват.

Галерия | "Пазителите": Проект на фотографа Иво Данчев

Вижте 9 снимки

Научете повече за работата и проектите на фотографа Иво Данчев на страниците му в социалните мрежи - Evo Danchev photographer и Evo Danchev (@evodanchev).

Земята на кукерите

Вижте повече

Земята на кукерите

Многовековна езическа традиция, наситена с магически послания и ритуали.