Парче от Луната обикаля близо до Земята, според ново проучване

Наука

Астероидът Камооалева (Kamo'oalewa) може да е бил изхвърлен от масивен удар върху Луната, разкрива нова симулация.

Камооалева (Kamo'oalewa)

Камооалева (Kamo'oalewa) близо до системата Земя-Луна.

© Ади Греъм/Университет на Аризона

Астероидът Камооалева, (хавайско име: kəˌmoʊʔoʊəˈlɛvə) е скален къс с радиус 20,5 м, който обикаля в рамките на 14,4 милиона километра от Земята всеки април, пише Live Science.

От откриването на обекта през 2016 г. учените са озадачени относно произхода на странната скала и са изненадани, когато анализ от 2021 г. разкрива, че съставът на Камооалева е подобен на този на Луната.

Сега ново проучване, публикувано на 23 октомври в Communications Earth & Environment, описва възможен начин, по който древен астероиден удар би могъл да насочи космическата скала към сегашната ѝ траектория и предполага, че може да има повече лунни парчета, носещи се из Слънчевата система.

„Сега установяваме, че Луната е по-вероятният източник на Камооалева“, казва в изявление водещият автор Рену Малхотра, планетарен учен от Университета на Аризона.

Две необичайни орбитални свойства привличат астрономите да изследват Камооалева. Първо, като „квазисателит“ на Земята, той е толкова близо до нашата планета, че изглежда, че обикаля около нея, въпреки че действителният му орбитален партньор е Слънцето. Второ, очаква се астероидът да се придържа плътно до Земята в продължение на милиони години, докато много близки до Земята обекти се навъртат наоколо само за десетилетия.

Тези аномалии карат астрономите да извършат спектрален анализ на астероида през 2021 г. и откриват, че светлината, излъчвана и погълната от Камооалева, показва, че астероидът вероятно е направен от лунна скала.

"Разгледахме спектъра на Камооалева само защото беше в необичайна орбита", казва Малхотра. „Ако беше типичен близък до Земята астероид, никой нямаше да се сети да измерва спектъра му и нямаше да знаем, че Камооалева може да е парче от Луната.“

Чрез симулиране на астероидни въздействия върху Луната и гравитационните сили, на които биха били подложени изхвърлените парчета, изследователите откриват малка възможност някои от скалите да се окажат в близки до Земята орбити. На базата на предишни изчисления очакванията на астрономите са повечето изхвърлени лунни материали или да кацнат обратно на Луната, или да паднат на Земята, но не и да се озоват в далечна орбита около Слънцето.

Изследователите казват, че тези открития могат да им дадат по-добро разбиране за опасно близки до Земята астероиди. Сега предстои да проучат условията, които биха могли да вкарат скалата в настоящата ѝ орбита и да разберат кога точно се е случил ударът.