Падат си един по друг

Природа Околна среда

Белоглавите орли – Haliaeetus leucocephalus – са въплъщение на благоприличието. Тези грабливи птици са моногамни за цял живот, освен ако единият партньор не умре рано.
Текст: Патриша Едмъндс; Снимка: Хари Егънс
Текст: Патриша Едмъндс; Снимка: Хари Егънс

Години наред повечето се връщат към едни и същи гнезда. Птиците от някои т.нар. моногамни видове все пак се чифтосват и с други партньори, но белоглавите орли изглежда не го правят. Но стане ли дума за ухажване, белоглавите орли оправдават дивото в дивата природа. Маневрата горе – известна като „смъртоносна спирала“ – е водеща сред „забележителните им ритуали на ухажване“, казва екологът на дивата природа Дейвид Бюелер. „Двамата се издигат на голяма височина, вплитат нокти и започват да се въртят и премятат към земята.“ Пускат се, преди да стигнат долу – освен ако не го направят. През 2014 г. два възрастни орела със сключени нокти били намерени оплетени на едно дърво в Портланд, Орегон. (Накрая те се освободили и отлетели.) Брачните демонстрации целят да „определят силата на партньора“ и да го накарат да иска да се чифтоса с теб, казва Бюелер. Има и рискове. Номерът може да свърши с фатален сблъсък. „Има интересно напрежение – казва той – в това да успееш да привлечеш партньор и да не рискуваш собственото си оцеляване.“

Местообитания: Горите край водни басейни в Северна Америка
Статус: След десетилетия под закрилата на Акта за застрашените видове и забрана на пестицида ДДТ, белоглавите орли са се възстановили и сега са със статут „Незастрашени“. 

Юли 2016

Вижте повече

Юли 2016