12 от най-отровните гъби в Северното полукълбо

Природа България • •

Консумацията на повечето от тези гъби, може да ви убие, независимо дали ще получите медицинска помощ или не. В сезона на гъбите, най-доброто, което можете да направите за собственото си благополучие, е, да стоите далеч от тях, както и от всеки друг непознат вид, който срещнете по пътя си.

Червената мухоморка (Amanita muscaria) е вероятно най-емблематичният вид отровна гъба, но всъщност е слабо отровна. Известна е със своите психоактивни...

Червената мухоморка (Amanita muscaria) е вероятно най-емблематичният вид отровна гъба, но всъщност е слабо отровна. Известна е със своите психоактивни и халюциногенни свойства.

© Илюстрация: IStock

Фолиотина

Фолиотината (Pholiotina rugosa) е широко разпространена в Европа, Азия и Северна Америка. Съдържа аматоксини, който я прави смъртоносно отровна гъба. Среща се в хумусни почви, в паркове и градини, край речни корита, сред гниеща шума. При поглъщане токсините бързо атакуват черния дроб.

Отровна галерина

Отровната галерина (Galerina marginata) е изключително отровен вид, който причинява тежко увреждане на черния дроб с повръщане и диария. Видът е смъртоносен, ако не се получи навременна медицинска помощ.

Бяла отровна орешарка

Бялата отровна орешарка (Clitocybe rivulosa) може да причини смърт, тъй като съдържа веществото мускарин във висока концентрация. Гъбата расте през лятото и есента сред пасища, ливади и други видове затревени площи. Обикновено расте на групи, образувайки “самодивски кръгове”.

Киселка

Киселката, наричана още гладка кладница (Paxillus involutus), има кисел вкус и е силно отровна. Месестата част потъмнява бавно след откъсване. Отровата предизвиква паксилоиден синдром, характеризиращ се с повръщане, диария, крампи, болки в стомаха, болки в гърба и остра анемия. Симптомите настъпват до няколко часа след консумация и често имат фатален изход, тъй като няма противоотрова.

Оранжево-червен паяжинник

Оранжево-червеният паяжинник (Cortinarius orellanus) е една от най-отровните гъби в света. Видът съдържа силно токсично съединение, наречено ореланин, което може да предизвика грипоподобни симптоми, преди да настъпи бъбречна недостатъчност. Няма известен антидот.


Галерия | Най-отровните гъби в Северното полукълбо

Вижте 13 снимки

Отровна пънчушка

Отровната пънчушка (Hypholoma fasciculare) е не просто отровна, а смъртоносна гъба, която се среща от май до ноември в широколистни и иглолистни гори, край пътища или сред слънчеви поляни. Расте на туфи върху гниещи пънове. Причинява повръщане, диария, гърчове, нарушено зрение, парализа.

Бяла мухоморка

Бялата мухоморка (Amanita virosa) е една от най-отровните гъби в природата. Расте от юни до октомври в европейски широколистни, предимно дъбови гори, с богати почви. Изключително опасна е, тъй като прилича на ядливата гъба печурка - една от най-популярните сред гъбарите. При поглъщане на бяла мухоморка обаче, увреждането на черния дроб и бъбреците, е необратимо. Ако няма бърза медицинска намеса, смъртта е сигурна.

Пантерка

Пантерката или петнистата мухоморка (Amanita pantherina) е част от групата на Мухоморките. Това е красива, но смъртоносна гъба, която причинява халюцинации и силно неразположение. В някои случаи поглъщането ѝ е фатално.

Бясна гъба

Бясната гъба или червенката (Russula emetica) е вид отровна гъба от род Гълъбки (Russula). Има широко разпространение в Северното полукълбо, където расте в широколистни, иглолистни и смесени гори, от средата на лятото до края на есента. Причинява сериозно стомашно-чревно неразположение.

Зелена мухоморка

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е силно отровна гъба. Именно тя е отговорна за повечето смъртни случаи, настъпващи след консумация на отровни гъби изобщо. Произхожда от Европа, но заселва всички континенти, без Антарктида. Обича тъмни и влажни места. Появява се в края на пролетта и расте до късна есен. Пет грама зелена мухоморка са достатъчни да убият възрастен човек.

Червена мухоморка

Червената мухоморка (Amanita muscaria) е известна със своята красива яркочервена шапка и вероятно е най-емблематичният вид отровна гъба. Но всъщност тя е слабо отровна. Разпространена е навсякъде, без Антарктида. Освен че се използва от човека като убиец на мухи (приготвя се примамка от мляко с наквасени в него парчета от гъбата), червената мухоморка е известна със своите психоактивни и халюциногенни свойства.

Дяволска гъба

Дяволската гъба (Rubroboletus satanas), позната още като синкавица и отровна манатарка, е вид от семейство Манатаркови. Гъбата причинява диария и повръщане, но съобщенията за отравяне са редки, основно поради поразителния вид и отблъскваща миризма, които обезкуражават случайните експерименти.

Отровната манатарка харесва топли, широколистни гори с варовикова почва. Разпространена е в Европа, но всъщност се среща изключително рядко. Вписана е в Червената книга на България като “уязвим” вид.

Галерия | Тайнственият свят на лечебните гъби

Вижте 17 снимки