Отличена снимка във фотоконкурс улавя „зомби“ гъба, изригваща от муха

Цивилизация Природа Наука

Биологът и фотограф Роберто Гарсия-Роа прави тази снимка, докато е на посещение в Перуанска Амазонка.

Плодните тела на зомби гъба изригват от тялото на муха в това изображение победител във фотографския конкурс BMC Ecology and Evolution 2022.

Плодните тела на зомби гъба изригват от тялото на муха в това изображение победител във фотографския конкурс BMC Ecology and Evolution 2022.

© Фотограф: Роберто Гарсия-Роа

Понякога снимката буквално е въпрос на живот и смърт, и зомбита.

Това хипнотизиращо изображение става победител във фотографския конкурс на научното списание BMC Ecology and Evolution за 2022 г. То улавя плодните тела на паразитна гъба, излизащи от безжизненото тяло на заразена муха в перуанската тропическа гора.

Заразената муха е едно от многобройните изображения, изпратени от цял свят за участие в конкурса, чиято цел е да покажат красотата на естествения свят и предизвикателствата, пред които е изправен. Списанието обявява победителите на 18 август.

Роберто Гарсия-Роа, фотограф, еволюционен биолог от Университета на Валенсия в Испания и природозащитник, прави победната снимка, докато е на посещение в Националния резерват “Тамбопата” - защитено местообитание в Амазонка.

Гъбата, изригваща от мухата, принадлежи към рода Ophiocordyceps - разнообразна колекция от паразитни гъби, известни като „зомби гъби“, поради способността им да заразяват насекоми и да контролират умовете им, пише Science News.

„Все още има много за изучаване относно разнообразието на тези гъби. Също така е възможно всеки заразен вид насекомо да се поддава на своя собствена, “специализирана” гъба“, казва Чариса де Бекер, експерт по паразитни гъби в Утрехтския университет, Нидерландия.

Ето и как става заразяването.

Най-напред, спорите на гъбичките попадат върху злополучната муха. Така започва и манипулативният ѝ край. Спорите проникват в екзоскелета на мухата, преди да заразят тялото ѝ и в крайна сметка да овладеят ума ѝ. Веднъж постигнала това, гъбата използва новите си способности за придвижване, за да се премести в микроклимат, по-подходящ за нейния собствен растеж - някъде из тялото, където температурата, светлината и влагата са подходящи.

След това гъбата изчаква кротко смъртта на мухата, чийто труп се превръща в източник на храна за нея. Тогава плодните тела на гъбата си проправят път през мухата навън. Самите те са пълни със спори, които се освобождават във въздуха, за да продължат зловещия цикъл в нов, нищо неподозиращ гостоприемник. Това е „завоевание, оформено от хиляди години еволюция“, каза Гарсия-Роа.

Изследванията на молекулярните аспекти на контрола върху ума на гъбите са в ход, казва де Бекер, включително в нейната собствена лаборатория. „Тези гъби съдържат всякакви видове биоактивни химикали, които тепърва трябва да опишем и които биха могли да имат нови приложения при лечение и борба с вредителите.“