Откриха жив екземпляр от “изчезнал” вид галапагоска гигантска костенурка

Наука Природа

Chelonoidis phantasticus се смята за изчезнал вид галапагоска гигантска костенурка от повече от век.

Гигантска костенурка на остров Пинта, който се намира в северната част на Галапагоския архипелаг. Снимка от 2012 г.

Гигантска костенурка на остров Пинта, който се намира в северната част на Галапагоския архипелаг. Снимка от 2012 г.

© Източник: AP Photo​ / чрез Euronews Green

През 1906 г. на един от Галапагоските острови - Фернандина, е открит единственият известен екземпляр от вида.

Но през 2019 г. изследователи от “Принстън” попадат на самотна гигантска женска костенурка на същия остров, която кръщават Фернанда и която намеква, че видът може би продължава да съществува. В началото на юни 2022 г. те най-накрая успяват да докажат, че двата екземпляра са свързани.

Гигантските костенурки могат да достигнат тегло до 417 кг и да нараснат до 1,3 м. Обикновено живеят между 80 и 120 години.

Галапагоските гигантски костенурки са представени от 14 подвида, като всички произлизат от един прародител - и всички са включени в Червения списък на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) като уязвими, застрашени, критично застрашени или изчезнали.

След като сравнява ДНК на Фернанда с тази на екземпляра, открит през 1906 г., екипът потвърждава, че двете костенурки са от един и същи вид.

„Като много хора, първоначалното ми подозрение беше, че това не е местна костенурка от остров Фернандина“, каза Стивън Гогран от Принстънския университет, който отговаря за секвенирането на генома.

Но изследователите с изненада установяват, че Фернанда е много подобна на костенурката, открита на същия остров преди повече от 100 години, като и двете се различават значително от костенурките на всички други острови.

​Какво ще стане с Фернанда

„Намирането на жив екземпляр дава надежда и също така отваря нови въпроси“, каза Адалгиза Какконе, която участва в изследването.

„Има ли още костенурки на Фернандина, които могат да бъдат включени в програма за размножаване в плен? Как костенурките колонизират Фернандина и каква е еволюционната им връзка с другите галапагоски гигантски костенурки?“

Изглежда все още има надежда за C. Phantasticus. По време на експедиции до остров Фернандина изследователите откриват следи от поне две или три други костенурки, които може би са от същия вид.

В момента Фернанда, която според изследователите е на около 50 години, се намира в Центъра за костенурки в националния парк на Галапагос в спасително и развъдно съоръжение, докато експертите обмислят какво да предприемат за спасяването на вида ѝ, съобщава Euronews Green.