Откриха странен нов вид акула с човешки кътници в Австралия

Наука Природа

Heterodontus marshallae се среща само в дълбоките води на Североизточна Австралия.

© CSIRO

Учени в Австралия откриха нов вид акула с причудливи зъби в задната част на челюстта, подобни на човешки кътници, които използва, за да смазва плячка.

Новият вид, наречен Heterodontus marshallae, е част от разред Heterodontiformes, които се класифицират по уникалната форма на тялото си и малките рога, които стърчат над очите им.

„Тази група акули прилича на вкаменелости на отдавна изчезнали акули поради подобна морфология, включително шипове. Но сега знаем, че не са тясно свързани“, казва в изявление Хелън О'Нийл, рибен биолог в Australian National Fish Collection (ANFC), част от австралийската правителствена агенция CSIRO.

Новоописаният вид се среща само във водите на Северозападна Австралия, приблизително на 125 до 229 м под повърхността, според проучване, публикувано в Diversity.

Горна и долна челюст на H. marshallae от запазен женски екземпляр.

Горна и долна челюст на H. marshallae от запазен женски екземпляр.

© ANFC

Тези риби имат няколко реда зъби и изключително голяма челюст спрямо черепа им, което им позволява да похапват същества като мекотели и ракообразни.

„Зъбите на всички видове акули рогови акули са много сходни, но като група имат много различни зъби от повечето други акули. [Те] имат зъби за хващане близо до предната част и големи зъби, подобни на кътници, във вътрешната част на челюстта“, казва за Live Science Уил Уайт, главен куратор на ANFC и съавтор на изследването. „Тази група е еволюирала, за да смачква тежка плячка с черупка, използвайки зъбите си, подобни на кътници.“

През ноември 2022 г. изследователите изследват местообитанията на морското дъно в морския парк Gascoyne в Западна Австралия, когато хващат възрастен мъжки H. marshallae, дълъг около 53 см, измерен от върха на муцуната му до опашната му перка.

„В сравнение с други австралийски рогови акули, този вид има отличителна шарка на ивици“, казва Уайт. „Този модел е много подобен на зебровата акула и преди се смяташе, че е от същия вид.“

Но зебровите акули (H. zebra) се срещат в по-плитки води и обикновено живеят близо до Индонезия или Япония, докато H. marshallae предпочитат по-дълбокия океан около бреговете на Австралия. Преди експедицията през 2022 г. изследователите са изследвали шест екземпляра и обвивка на яйца от музейни колекции в Австралия от това, което по-късно ще бъде идентифицирано като H. marshallae.

„Имаме женски екземпляр в нашата колекция, но този, който намерихме по време на пътуването, е мъжки“, каза О'Нийл, който е съавтор на изследването. „Предпочитаме да използваме мъжки за холотипове на акули, защото те имат специфични външни репродуктивни органи, които могат да варират между видовете и ни помагат да ги различаваме."