Откриха стотици кристални фрагменти в неолитно гробище, предшестващо Стоунхендж

Цивилизация

Стотици фрагменти от планински кристал – вид прозрачен кварц, предполагат, че неолитните хора са използвали минерала за украса на гробове и други структури в ритуална местност в Западна Англия.

Фрагмент от планински кристал, открит в неолитния ритуален комплекс в Западна Англия.

Фрагмент от планински кристал, открит в неолитния ритуален комплекс в Западна Англия.

© Ник Овъртън / Университета на Манчестър

Кристалите вероятно са били донесени до мястото от находище, намиращо се на повече от 130 км в планински терен. Изглежда те са били внимателно натрошени на множество по-малки парчета, вероятно по време на ритуал, свързан с наблюдаване на действието на това, което трябва да е изглеждало като магически материал.

„Можете да мислите за това като за наистина специално събитие“, каза Ник Овъртън, археолог от Университета на Манчестър в Англия, пред Live Science.

Овъртън е водещ автор на проучване, публикувано през юли в Cambridge Archaeological Journal, което описва откриването на повече от 300 от тези кристални фрагменти в ритуален обект на 6 000 години на хълма Дорстоун, Западна Англия, който се намира се на 1,6 км южно от древния паметник, известен като Камъка на Артур.

Освен че са прозрачни, почти колкото водата, някои от кристалните парчета са призматични – те разделят бялата светлина в цветовете на дъгата.

Също така, кварцът е триболуминесцентен, което означава, че излъчва проблясъци от светлина, когато бъде ударен. Вероятно това негово особено свойство предизвиква процеса на разбиване на кристалите на по-малки парчета, каза Овъртън.

„Ако ударите два от тези кристала един в друг, те ще излъчат малки проблясъци на синкава светлина, което е наистина завладяващо“, обяснява той.

„Трябва да е било завладяващо преживяване – материалът е доста рядък и доста отличителен в този период, когато няма стъкло или друг твърд прозрачен материал.“

Кварцови фрагменти от хълма Дорстоун.

Кварцови фрагменти от хълма Дорстоун.

© Ник Овъртън / Университета на Манчестър

Преди Стоунхендж

Археолозите смятат, че древните структури на хълма Дорстоун и Камъка на Артур са от ранния неолит, което означава, че целият церемониален комплекс е изграден 1 000 години преди Стоунхендж, който пък е построен преди около 5 000 години в равнината Солсбъри, намираща се на около 130 км на югоизток.

Местните легенди свързват Камъка на Артур с митичния крал, макар че той вече трябва да е бил на хиляди години, когато се смята, че е царувал, ако изобщо е съществувал.

Залите на мъртвите

На хълма Дорстоун се намират Залите на мъртвите - три дървени конструкции, които били умишлено опожарени и заменени с три гробни могили, вероятно след смъртта на местен неолитен лидер.

Археолозите смятат, че могила на мястото на Камъка на Артур някога е сочела към Залите на мъртвите, останките от които са открити през 2013 г. Но по-късно могилите и при двете структури са подравнени спрямо видима пролука в хълмовете на юг.

При откриването им, фрагменти от планински кристал са разпръснати из целия хълм Дорстоун, но в гробните могили те са концентрирани. Някои от най-големите фрагменти изглежда са били поставени в заровени ями, които съдържат и кремирани човешки кости.

337-те фрагмента от хълма Дорстоун представляват най-голямата колекция от обработени скални кристали, намирани някога във Великобритания и Ирландия. „Най-голямото парче, с което разполагаме, е с дължина 34 мм”, казва Овъртън. Това дава на изследователите представа колко големи трябва да са били оригиналните кристали, което може да помогне в определянето на находището, откъдето произлизат.

„Почувствах, че е наистина важно да посоча колко прекрасен и колко интересен е този материал“, каза Овъртън.

„И това може да ни помогне да мислим за други аспекти на периода [неолита], като търговските връзки или обмена, както и начина, по който хората мислят и се ангажират с материалите.“