Откриха прочутия изгубен „Златен град” край Луксор

Цивилизация

Египетска археологическа експедиция, ръководена от известен американски учен и бившия египетски министър на археологията, Захи Хауас, откри прочутия „Златен град”, изгубен в пясъците край Луксор на западния бряг на Нил.

Стените на 3400-годишния град

Стените на 3400-годишния град

© Снимка: Zahi Hawass

„Това е най-голямото древно селище, откривано някога в Египет”, заявиха от египетското министерство на туризма.

Градът е построен по време на управлението на Аменхотеп III - деветият фараон от известната XVIII династия, управлявал от 1391 до 1353 г. пр. н. е.

Според съобщението на министерството, „Златният град“ е бил прочут по време на управлението на фараоните Аменхотеп IV (Ехнатон) и Тутанкамон. Той е смятан за най-големия административен и икономически център на своето време.

„Много чуждестранни археологически мисии са търсили този град неуспешно“, каза Хауас.

Според Бетси Брайън, професор по египтология в университета „Джонс Хопкинс” в Балтимор (САЩ), „откриването на изгубения „Златен град” е второто по големина археологическо откритие в египтологията след гробницата на Тутанкамон, което ще хвърли светлина върху различни аспекти от живота на древните египтяни по време на разцвета на империята на западния бряг на Нил.

„Може би това откритие ще разкрие и друга загадка: защо Ехнатон и съпругата му Нефертити са избрали да се преместят в района на Амарна”, смята Брайън./ РИА Новости

Откриха ли гробницата на Нефертити?

Вижте повече

Откриха ли гробницата на Нефертити?

Все повече доказателства сочат, че погребалната камера на легендарната царица е скрита в гробницата на цар Тутaнкамон.

Жени-владетелки от Древен Египет до днес

Вижте повече

Жени-владетелки от Древен Египет до днес

Съвременните кралици и принцеси, управляващи в различни части от света, рядко са имали властта, притежавана от лидерките на Древен Египет.