Топенето на Вечната замръзналост разкри перфектно запазен млад вълнест носорог

Природа Наука

Изключителната находка е най-малко на 20 000 години.

Откритият вълнест носорог е изложена в музея Weston Park, Шефилд, Великобритания.

Откритият вълнест носорог е изложена в музея Weston Park, Шефилд, Великобритания.


© Снимка: Weston Park

Това е най-добре запазеният млад вълнест носорог, откриван някога, заедно с повечето от вътрешните му органи, черва, тъкани и дори козината с цвят на лешник. Древните останки са запазени непокътнати в продължение на хиляди години във Вечната замръзналост. (Вечната замръзналост или Трайно замръзналата земя е район в северните части на Европа, Азия, островите в Северния ледовит океан, Аляска и Канада.)

Създанието от ледниковата епоха беше открито заради размразяването в района на Якутия в крайния север на Русия през август 2020 г. Смята се, че това е най-добре запазеният вълнен носорог, откриват някога.

„Младият носорог е бил между три и четири годишна възраст и е живял отделно от майка си, когато е починал, най-вероятно от удавяне“, казва д-р Валери Плотников от Академията на науките на Република Саха (Якутия), който прави първото описание на находката.

„Полът на животното все още не е известен. Чакаме радиовъглеродните анализи да определят кога е живял, като най-вероятният диапазон е преди 20 000 до 50 000 години.

Перфектно запазеният носорог е открит недалеч от друга скорошна значима находка - Саша, единственото бебе вълнест носорог в света, открито през 2014 г. Саша, която има поразителна ягодово руса козина, е датирана на 34 000 години.

Саша помогна на учените да докажат, че вълнестите носорози са били покрити с гъста козина – нещо, което до момента на откриването се предполагаше само въз основа на пещерни рисунки.

Новата находка допълва доказателства, че вълнените носорози са били напълно адаптирани към студения климат, още в ранна възраст.

Първоначално реликвата от ледниковата епоха остава в Якутия, преди да бъде пренесена в столицата на региона Якутск, за да бъде изследвана от учените, пише Earthly Mission.

Оймякон - най-студеното населено място на планетата

Вижте повече

Оймякон - най-студеното населено място на планетата

Краят на лятото наближава. И докато тук екстремните горещини отпускат хватката си в очакване на есенния листопад, температурите остават много приятни.