Откриха перфектно запазен ембрион на динозавър във вкаменено яйце

Наука

Един от изследователите, направили откритието, казва, че това е "една от най-красивите вкаменелости, които някога съм виждал“.

Илюстрацията показва как може да е изглеждал ембрионът на динозавъра Baby Yingliang в яйцето си.

Илюстрацията показва как може да е изглеждал ембрионът на динозавъра Baby Yingliang в яйцето си.

© Илюстрация: Лида Син / CNET

Екипът създава илюстрация на ембриона в яйцето, която показва малко животно в тясно яйцевидно пространство, с изтеглени нагоре крака, извит гръбнак и клюновидна глава, наведена към опашката. Това е Baby Yingliang - името, дадено на забележителната находка на вкаменен ембрион на динозавър, намерен във вкаменено яйце. Ембрионът е в позиция, подобна на тази при съвременните птици, точно в момента преди излюпването.

Фосилът Baby Yingliang е датиран от края на креда, което означава, че е на възраст между 72 милиона и 66 милиона години. Открит е в Южен Китай и представлява вкаменелост на ембрион на динозавър теропод, и по-точно на овирапторозавър.

(Тероподите се характеризират с кухи кости и трипръсти крайници.)

(Овирапторозаврите са група пернати динозаври от креда, живели на територията на съвременните континенти Азия и Северна Америка.)

Отличното състояние на запазване на ембриона и неговата позиция в яйцето, правят тази вкаменелост забележителна находка.

Вкамененият ембрион на теропода е заел извита поза, точно преди излюпването.

Вкамененият ембрион на теропода е заел извита поза, точно преди излюпването.

© Източник: iScience / Лида Син

„Тази поза е подобна на позата на съвременните птичи ембриони“, се казва в изявлението на Бирмингамския университет, Великобритания, направено на 21 декември. Ръководители на проучването, публикувано тази седмица в iScience, са изследователи от Университета в Бирмингам и от Китайския университет по геонауки в Пекин.

Учените смятат, че вероятно дължината на ембриона е 27 см, докато яйцето е дълго 17 см. Това дава добра представа колко много е сгънато съществото вътре.

„Интересно е този динозавърски ембрион да се съпостави до пилешки ембрион, като двата вида вероятно имат сходни поведения при излюпване“, казва водещият автор на доклада Фион Вайсъм Ма, палеонтолог от Бирмингамския университет.

Изследователите се надяват да имат възможност да проучат повече добре запазени ембриони на динозаври, за да проверят идеята, че тази сгъната поза се е развила за първи път при тероподите преди милиони години. А самата поза гарантира и помага за успешното излюпване при съвременните птици, пише CNET.

Съавторът на изследването Стив Брусат от Единбургския университет, описва находката като „една от най-красивите вкаменелости, които съм виждал“. Той допълва, че тя представлява „поредното доказателство, че много от характеристики, типични за днешните птици, са се развили за първи път в техните предци – динозаврите.”