Откриха останки от кораб, плавал с флотилията на Вашку да Гама

Цивилизация

Край отдалечен остров в Арабско море са били намерени останки на круширал кораб с хиляди предмети на борда. Плавателният съд е от периода на Великите географски открития и се предполага се, че е „Есмералда", чиято история можете да прочетете тук.
Останките на кораба били намерени край Aл Халания, отдалечен остров в Арабско море.
Снимка: Кристин Ромей, National Geographic
Останките на кораба били намерени край Aл Халания, отдалечен остров в Арабско море. Снимка: Кристин Ромей, National Geographic

Галерия | Откриха останки от кораб, плавал с флотилията на...

Вижте 6 снимки

Най-старите останки на потънал кораб от Златния век на изследователството в Европа бяха намерени край бреговете на Оман. Предполага се, че това е корабът „Есмералда", който е бил част от флотилията, предвождана от португалския изследовател Вашку да Гама по време на второто му пътуване до Индия (1502-1503).

Корабът е бил забелязан още през 1998 г., но изследван едва през 2013 -2015 г. от оманското Министерство на културата съвместно с компанията „Блууотър Рикавърис" с ръководител Дейвид Мърнс. Проектът получава подкрепа и от Националното географско дружество.

Анализът на хилядите предмети, намерени на кораба, продължава, но изследователите са сигурни, че плавателният съд е бил част от флотилията на да Гама и по всяка вероятност е „Есмералда".  Заключението им се базира на необичайните артефакти, които включват португалска монета, сечена специално за търговия с Индия (едва втората, намирана досега), и каменните гюлета, на които са гравирани инициалите на Висенте Содре, чичо на да Гама по майчина линия и капитан на „Есмералда".

През 1502 година португалският крал Дом Мануел I назначил Вашку да Гама за главен капитан на четвъртата португалска експедиция до Индия с флотилия от 20 кораба, въоръжена с тежки оръдия, чиято цел била да подчинят враждебно настроените мюсюлмански търговци. Да Гама се върнал в Лисабон през 1503 г., като оставил ескадра от пет кораба, предвождани от чичо му Висенте Содре, да защитават португалските представителства по югозападното крайбрежие на Индия. Вместо това обаче Висенте Содре и брат му Брас се отправили заедно с всички кораби към Аденския залив - между Арабския полуостров и Африка - където започнали да плячкосват арабски кораби.

През май същата година местни жители предупредили португалците, че наближава опасна буря, но братята Содре пренебрегнали предупреждението и според запазен разказ на очевидец "корабите били изтръгнати от котвите и запратени към скалите". „Сао Педро" бил изтласкан на брега и по-голямата част от екипажа оцеляла, но „Есмералда" заедно с всички моряци потънал в дълбоките води.

Според учените повече от хиляда кораба са пътували по Carreira da India между 1498 и 1650 г. (по това време най-дългият морски път), от които близо 20 процента потънали. Единственият друг кораб от пътувалите до Индия и намерен досега е „Сао Жуау", който потънал край южноафриканските брегове през 1552 г.

Въпреки твърденията, че корабите на братята Содре били извадени, археолозите успели да намерят 2 800 предмета, които им дали възможност да идентифицират кораба.

В подкрепа на теорията, че плавателният съд е бил част от флотилията на Вашку да Гама, са и 12-те португалски монети cruzado от времето на Жуау II (1477-1495) и Дом Мануелl Ι, както и сребърна монета indio, която Дом Мануел отсякъл през 1499 г. специално за търговията с Индия.  

Артефактите в момента се консервират и изучават, след което ще бъдат изложени в Националния музей на Оман.

 Подобни материали

Потънал испански галеон вероятно крие най-голямото съкровище, намирано досега

Откриха потънали китоловни кораби в Аляска благодарение на глобалното затопляне