Откриха нов вид динозавър с къси "ръце", живял и изчезнал дълго преди Т-рекс

Наука

Късите, но едри предни крайници на новооткрития вид Meraxes gigas може да са помагали при чифтосването.

Meraxes gigas е бил oгромен месояден динозавър с голяма глава и къси, но мускулести ръце. Какво е било точното предназначение на тези странни крайници...

Meraxes gigas е бил oгромен месояден динозавър с голяма глава и къси, но мускулести ръце. Какво е било точното предназначение на тези странни крайници остава загадка.

© Илюстрация: Карлос Паполио / (CC BY-SA), чрез Science News

Новооткрит вид хищен динозавър с голяма глава и къси предни крайници предполага, че тези “ръце” не са били просто еволюционен етап. Смаляването на “ръцете” заедно с уголемяването на главата, се е развивало независимо при различни видове динозаври, съобщават изследователите в Current Biology.

Meraxes gigas, кръстен на дракон от поредицата книги на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“, е живял преди около 100 милиона години в днешна Аржентина, казва Хуан Канале, палеонтолог от изследователската мрежа на страната CONICET със седалище в Буенос Айрес.

Въпреки приликата с Т-рекс (T. rex), M. gigas не е тиранозавър, а кархародонтозавър – представител на далечно свързана, по-малко известна група хищни тероподни динозаври. M. gigas е изчезнал почти 20 милиона години преди T. rex да се появи на Земята.

Откритият индивид M. gigas, описан от Канале и неговите колеги, е бил на около 45 години и е тежал повече от четири тона в момента на смъртта си, изчисляват те. Фосилизираният екземпляр е дълъг около 11 м, а черепът му изобилства от гребени, издатини и малки рогчета – природни дадености, които вероятно служели за привличане на партньори за чифтосване.

Но защо динозаврите от тази група са имали толкова къси “ръце” е неразгадаема мистерия. Очевидно не са били предназначени за ловуване на плячка - за тази цел T. rex, и M. gigas използвали масивните си глави. Може би предните им крайници са се смалили, за да не пречат по време на лудостта, която ги обхващала при груповото хранене с трупове.

Но, за разлика от T. rex, “ръцете” на M. gigas са изненадващо мускулести, което предполага, че те са представлявали нещо повече от неудобен крайник. Едно от предположенията е, че са помагали на животното да се повдигне от легнало в изправено положение. Друга възможност е да са играли важна роля в чифтосването - може би показвайки на партньора малко любов, пише Science News.