Откриха некропол от желязната епоха в Южна Италия, който предхожда Рим

Наука

По време на археологическите разкопки са намерени оръжия, огърлици, гривни, обработени кости и керамични съдове.

Археолозите откриват 88 „ямни гробници“ в окбекта. Има и две големи могили, които според тях принадлежат на високопоставени членове на древното общест...

Археолозите откриват 88 „ямни гробници“ в окбекта. Има и две големи могили, които според тях принадлежат на високопоставени членове на древното общество.

© Министерство на културата на Италия

Древният некропол, намиращ се близо до Неапол, Италия, е открит по време на проучвателни работи преди изграждането на нова електроцентрала. Некрополът е бил използван за погребване на мъртвите преди около 2800 години, около времето, когато е основан град Рим на около 161 км на северозапад, съобщава Live Science.

Откритието дава на изследователите ценна представа за културите от желязната епоха, съществували преди налагането на римско господство в региона. Удивителните находки близо до град Аморози, на около 48 км североизточно от Неапол, включват 88 погребения в „ямни гробници“ на мъже и жени.

Според археолозите древният некропол, близо до Аморози, Италия, е на около 2800 години.

Според археолозите древният некропол, близо до Аморози, Италия, е на около 2800 години.

© Министерство на културата на Италия

Мъжете обикновено са били погребвани с оръжия, докато жените често са били погребвани с бронзови накити, включително гривни, висулки, брошки (фибули), също парчета кехлибар и обработена кост, според изявление на Министерство на културата на Италия.

Археолозите са открили и голям брой керамични съдове с различни форми, най-често поставени в краката на починалия. Те смятат, че гробището предшества самнитите, народ, населявал региона няколкостотин години по-късно, който често воювал с ранните римляни.

Според археолозите Рим се е развил от обединение на няколко села на хълм около X век пр.н.е., по време на желязната епоха.

Ранната римска държава води много войни срещу своите съседи, включително етруски градове държави и други. През IV век пр.н.е. римляните водят поредица от войни срещу самнитите, които живеели на югоизток от Рим в Апенинския регион.

Гробниците на жени в обекта често включват накити, като тези бронзови гривни.

Гробниците на жени в обекта често включват накити, като тези бронзови гривни.

© Министерство на културата на Италия

След Третата самнитска война (298 до 290 г. пр.н.е.) самнитите са асимилирани в римското общество.

Древният некропол близо до Аморози изглежда е бил създаден в региона, населяван от самнитите, но стотици години преди те да пристигнат там, вероятно от Централна Италия.

Археолозите смятат, че хората, които са основали некропола, са принадлежали към културата, наречена "Pit Tomb", която е съществувала в голяма част от Централна и Южна Италия през желязната епоха.

Некрополът включва и две големи надгробни могили - около 15 м в ширина - които според археолозите принадлежат на високопоставени членове на древното общество. Могилите са известни отдавна, но едва сега са открити множеството погребения около тях.

Гробниците, артефактите и човешките останки, които съдържат, ще бъдат изследвани в лаборатория, създадена на мястото, се казва още в изявлението.