Откриха най-старото известно течно вино в света

Наука

Археолози в Испания откриха най-старото известно течно вино в света в погребална урна в рядка, недокосната римска гробница на около 2000 години.

В стъклена урна с М-образни дръжки, е намерено най-старото известно течно вино в света.

В стъклена урна с М-образни дръжки, е намерено най-старото известно течно вино в света.

© Университет в Кордоба

Виното, което учените описват като “червеникавокафява течност” на външен вид, е намерено случайно, когато семейство, работещо по строителството на къщата си се натъква на гробница в имота си в Кармона, град в Севиля, през 2019 г.

Използването на вино в погребалните ритуали от римската епоха е добре документирано, но откриването на толкова стара проба вино в течно състояние е „изключително и неочаквано“, пишат учените в своята статия, публикувана в Journal of Archaeological Science: Reports.

Гробницата е изградена в скала и в последствие е потънала в земята, което я е съхранило в продължение на 2000 години, казва за The Guardian Хосе Рафаел Руис Аребола, органичен химик в Университета в Кордоба и водещ автор на изследването.

Виното съдържа различни химични съединения, които отразяват не само неговия вкус и външен вид, но и неговия произход. Но с времето тези химикали претърпяват значителен разпад, което ги прави трудни за индетифициране, пишат учените в статията.

По време на погребалния ритуал пепелта от кремацията е била смесена с течността, което я е направило мътна, казват още учените.

Фиг. 1. (а), (b) Погребална камера. (c) Урна в ниша 8. (d) Оловен контейнер, съдържащ урната. (д) Червеникава течност, съдържаща се в урната.

Фиг. 1. (а), (b) Погребална камера. (c) Урна в ниша 8. (d) Оловен контейнер, съдържащ урната. (д) Червеникава течност, съдържаща се в урната.

© Университет в Кордоба

Като използват различни техники, включително високоефективна течна хроматография и масспектрометрия, учените пресяват елемент по елемент, за да определят компонентите на течността.

Виненото грозде съдържа различни растителни съединения, известни като полифеноли, които служат като "баркод", маркирайки техния сорт и условията, при които плодът е бил отгледан и събран. Въпреки това "има малко изследвания върху полифенолите в археологически останки от вино", пишат учените в статията.

След като изследователите откриват полифеноли в течната проба, подозренията им се потвърждават - древната течност наистина е вино.

Позовавайки се на исторически текстове те предполагат, че виното е подобно на съвременните шери вина, произвеждани в региони в Южна Испания. Учените сравняват съдържанието на полифенол в древното вино с днешните вина, което им позволява да определят, че виното вероятно е от Доня Менсия, село в Южна Кордоба.

Въпреки че течността е червеникава, в нея липсва сирингова киселина, съединение, което се произвежда по време на разлагането на червеното вино - това потвърждава, че древното вино всъщност е бяло.

Тъй като новото изследване анализира течно вино, това откритие е единствено по рода си.

„Имахме късмета да го открием и анализираме – това е находка, която намираш веднъж в живота си“, казва Аребола пред CNN.