Откриха най-стария чифт ски сред ледовете на Норвегия

Цивилизация

През 2014 г. норвежки археолози откриват едната от двете дървени ски на планински връх, където тя остава скована в лед в продължение на 1300 години.

В края на септември екипът намира втората от двете ски, датирани на възраст 1300 години.

В края на септември екипът намира втората от двете ски, датирани на възраст 1300 години.

© Културноисторически музей, Осло

Удивителният артефакт е учудващо добре запазен, чак до непокътнатите облицовка, брезово въже и кожени каишки.

И тъй като ските винаги са чифт, през летните сезони археолозите оглеждат ледената покривка за признаци на размразяване, което би могло да разкрие и другата. Седем години по-късно търпението им се отплаща. В края на септември екипът намира втората от двете ски, частично подаваща се от топящ се лед, само на 5 м от мястото, където е открита първата. Дължината на втората находка е 187 см, а широчината 17 см.

Откритието представлява най-старият и добре запазен чифт ски в света. Досега са откривани части от ски и скално изкуство, изобразяващo ски и дори как се използват, още от 6000 г. пр.н.е. Но никога не са откривани ски с непокътнати каишки, пише Science.

Ценните ски са реставрирани изцяло. Но те не са идентични, което предполага, че чифтът е “сглобен” от две отделни двойки. И въпреки че при откриването на първата находка изследователите смятат, че ските може да са били облицовани с козина от долната страна за по-добро сцепление при изкачване, наличието на широк жлеб, преминаващ през центъра им показва, че той не би имал никакво предназначение, ако ските са покрити. Това изключва козината като част от дизайна.

Находката обаче поставя един голям въпрос: Какво се е случило със собственика на ските? Може би той ги е свалил, за да ловува, а след това ги е изгубил в снега? Или при инцидент в планината е получил сериозно нараняване, което му е попречило да се спусне на безопасно място, далеч от замръзналите височини? Ако случаят е такъв, вероятно ледът може да поднесе още изненади.