Откриха най-големият розов диамант за последните 300 години

Цивилизация Природа

Огромният розов диамант е открит от миньори в Ангола и може да се окаже, че той е най-големият скъпоценен камък от този вид, откриван през последните 300 години.

Смята се, че розовият диамант тежи 170 карата, което го прави малко по-малък от 182-каратовия диамант Daria-i-Noor – най-големият розов диамант в света, който днес е част от иранските национални съкровища.

Новият диамант е наречен "Розата Луло" на мината “Луло” в Североизточна Ангола, където е открит, според изявление на Lucapa Diamond Company, притежаваща тази и още една диамантена мина в централноафриканската страна.

От 2015 г. в “Луло” са открити 27 диаманта с тегло над 100 карата, включително най-големият диамант, откриван някога в Ангола - 404-каратовият камък „4 февруари“, който през 2016 г. е продаден за 16 милиона щатски долара.

Очаква се “Розата Луло”, петият по големина диамант, откриван в мината, да се продаде на още по-висока цена.

Розовите диаманти са сравнително редки и учените все още не са сигурни за феномена, който придава деликатния оттенък на тези камъни.

През 1999 г. миньори в Южна Африка откриват необработен 132-каратов розов диамант, наречен “Розовата звезда”. В продължение на близо две години експертите шлифоват скалата до 59-каратово бижу, докато през 2013 г. “Розовата звезда” е продадена на търг за близо 83 милиона щатски долара, превръщайки се в най-скъпия скъпоценен камък, продаван някога.

Грубата форма на “Розата Луло” също ще трябва да бъде обработена, което може да намали теглото на камъка на половина. Но дори да бъде намален до 85 карата, ярко розовият камък изглежда готов да постави нов собствен рекорд по цена.

Хората търсят и търгуват с диаманти от 2500 г. пр.н.е. В продължение на хилядолетия ослепителният външен вид и изключителната им рядкост ги превръщат в търсен символ на статус, който само най-богатите в света могат да си позволят.

Диамантите се образуват дълбоко под земята, обикновено на 160 км или повече под земната повърхност, когато въглеродните отлагания са изложени на екстремната топлина във вътрешността на Земята. Някои диаманти може да излязат на повърхността по време на вулканични изригвания, но днес повечето от тях са откривани чрез мини по целия свят.

Всяка година приблизително 90 милиона карата необработени диаманти се добиват за изработката на бижута, генерирайки повече от 300 милиарда щатски долара приходи в световен мащаб. Това обаче е една от най-рисковите работни среди, а индустрията е свързана с разселване на местно население, експлоатацията на работниците, замърсяване на природата и нарушаване на човешките права, според доклад, публикуван през 2018 г. от нестопанската организация Human Rights Watch, съобщава Science Alert.