Откриха най-древните татуировки върху мумии в Египет

Цивилизация

Древните египтяни са се татуирали по-рано отколкото се смяташе досега.

Галерия | Откриха най-древните татуировки върху мумии в Египет

Вижте 7 снимки

Нов анализ на две мумии показва, че древните хора са харесвали татуировките. Мумиите са част от колекция от 6 мумии намерени през 1900 г. Те били наречени Мумиите от Гебелейн на името на района, където били открити. Сега са притежание на Британския музей и са анализирани като част от проект, целящ да направи нова оценка на древни артефакти.

И двете мумии датират от 3351 -3017 г.пр.Хр., което ги прави едни от първите известни досега носители на татуировки. Следващият случай на древни египтяни с татуировки се появява едва хилядолетие по-късно. Единствено по-стара в света е татуировката намерена върху мумията на Йоци, Ледения човек - отпреди 3370 пр.Хр.. За разлика от татуировките на Йоци, които са с по-геометричен дизайн, египетските татуировки са първите известни примери на татуировки с изображения. Новите находки са публикувани в Journal of Archaeological Science.

Галерия | Гибелта на Ледения човек

Вижте 13 снимки

Това, което първоначално учените взели за петно, било подложено на инфрачервен анализ, при който се откроили фигури. На мъжкото тяло учените успели да различат изображения на див бик и гривест козирог. На женското тяло се виждат четири S-a на рамото и формата L на корема.

Татуировките и на двете тела са били изписани в дермиса (слоя кожа под епидермиса) с мастило, направено от вид сажди. Предполага се, че за направата им са били използвани медни инструменти, намерени в съседство.

Изследването доказва, че и мъжете и жените в древноегипетските общества са имали татуировки. До скоро археолозите смятаха, че само жените от додинастичния период в Египет – 4000-3100 г.пр.Хр. са рисували телата си - теория, която се базира на статуетки, изобразяващи жени с татуировки.

Галерия | Откриха нова гробница в Египет – надзърнете в...

Вижте 8 снимки

За първи път археолозите попадат на татуировки, които отразяват мотиви, използвани в изкуството. Изображенията както на мъжкото, така и на женското тяло имат символика, но учените още не са сигурни за точното им значение.

По-нататъшните изследвания ще помогнат на археолозите да разберат по-добре древния език на Египет.