Откриха най-близките „двойници” на Земята извън Слънчевата система

Наука

Планетолози от Швейцария са на мнение, че най-близката до нас планета извън Слънчевата система, която прилича на Земята по свойства и размери, разполага със значителни водни запаси и има вероятност там да се развива живот, е Проксима b.
Тези планети се въртят около малки червени джуджета и вероятно имат маса и свойства, подобни на земната. / БГНЕС
Тези планети се въртят около малки червени джуджета и вероятно имат маса и свойства, подобни на земната. / БГНЕС

Ян Алиберт от университета в Берн казва, че използваните при анализа модели много точно възпроизвеждат свойствата на планетите, които приличат на Проксима b и на други планети, открити през последните години. Интересно е, че според изчисленията планетите, които са на малко разстояние от червени джуджета, обикновено са малки и радиусът им е в диапазона от 0,5 и 1,5 в сравнение с този на Земята. Алиберт и колегата му Уилям Бенц са стигнали до изводите си след изучаване на потенциалните свойства на TRAPPIST-1 – наскоро открита малка планета, за която беше съобщено през месец май.


Вижте още: На наскоро открита планета биха могли да съществуват условия за живот


Проксима b беше официално „открита” през август. Тези планети се въртят около малки червени джуджета и вероятно имат маса и свойства, подобни на земната. Това кара астрономите да мислят, че планети, които се въртят около подобни звезди, от които се състои до голяма степен Млечният път, са често срещани и по всяка вероятност те ще са първите светове, където в бъдеще ще има извънземен живот. Тъй като телескопът „Кеплер” не откри по-големи планети около червените джуджета през последните две години, Алиберт и Бенц са склонни да заключат, че около такива звезди кръжат подобни на Земята небесни тела, които са по-подходящи за живот, отколкото горещите и газовите гиганти. За да проверят хипотезата си, учените направили компютърен модел на планетарен „родилен дом” на типично червено джудже. Изчисленията им показали, че преобладаващата част от планетите, които се оформят около неголеми звезди, наистина имат относително малка маса и по свойства напомнят Земята и други скалисти планети.

Освен това, най-интересното е, че моделът на Алиберт и Бенц показва, че почти всички такива планети трябва да имат значителни водни запаси – около 90% от масата им ще са скали, а 10% – океани. Шансовете, че на TRAPPIST-1, отдалечена от нас на 40 светлинни години, и Проксима b, са своеобразни „двойници” на Земята са много големи. Същевременно, Алиберт и Бенц посочват, че прекалено многото вода може да ограничава възможностите за зараждане на живот там, защото прекалено голямото количество водни пари в атмосферата може да влоши климата и да предизвика много силен парников ефект. Все пак, малките планети около звезди – червени джуджета са най-вероятните кандидати за „втора Земя”, на която може да се развива живот. /РИА "Новости"