Откриха над 3000 римски монети и гравирани скъпоценни камъни в Италия

Наука Цивилизация

По време на разкопки в Клатерни (Claternae), древен римски град в Северна Италия, археолозите откриват повече от 3000 монети и 50 скъпоценни камъка, много от които украсени с изображения на древни римски божества.

Археолозите откриват над 3000 монети в римския обект.

© Министерство на културата на Италия/Болоня

Голямата находка е направена по време на разкопки в Клатерни, римски град, разположен близо до днешна Болоня, според изявление на Министерството на културата на Италия.

„Ние сме изправени пред най-голямата нестратифицирана археологическа зона в Северна Италия“, казва в изявлението Лучия Боргонзони, заместник-секретар на Министерството на културата. „Като се има предвид важността и количеството на откритите досега находки, вероятно можем да говорим за “Помпей на север”.”

Преди това археолозите в Клатерни са разкрили форум, улици, жилище с многоцветни мозайки и римски бани. По време на последните разкопки на това "магическо място" са открити хиляди монети, предимно от сребро и бронз. Една от тях е особено забележителна: квинарий, рядка сребърна монета, сечена през 97 г. пр.н.е. от Римската република. Археолозите я забелязват в останките от коридор в бивш театър.

Тази монета им помага да потвърдят, че структурата е построена към края на I век пр.н.е., както и че Клатерни вероятно е бил "център на търговия" за древните римляни, а не просто място за поклонение.

„Градът е бил център на търговия с преки контакти с Рим“, казва Боргонзони.

Два от скъпоценните камъни, открити в древния римски обект.

Два от скъпоценните камъни, открити в древния римски обект.

© Роберто Макри/Министерство на културата на Италия/Болоня

В допълнение към монетите археолозите откриват десетки цветни скъпоценни камъни, гравирани с изображения на различни божества и важни архитектурни структури, включително театъра.

Разкопките в обекта ще продължат, като досега изследователите са разкрили само една десета, или около 44 акра (18 хектара) от града. Министерството на културата се надява да възстанови театъра и той да се използва в бъдеще, съобщава Live Science.