Откриха мистериозен "дворец" лабиринт на 4 000 години на остров Крит

Цивилизация Наука

Археолози в Крит откриха кръгла структура на 4 000 години, изградена на върха на хълм, която минойците може да са използвали за ритуали.

Изглед от въздуха на 4000-годишната структура, открита наскоро на върха на хълм до град Кастели на остров Крит, Гърция.

Изглед от въздуха на 4000-годишната структура, открита наскоро на върха на хълм до град Кастели на остров Крит, Гърция.

© Министерство на културата на Гърция

Сградата се състои от осем концентрични каменни пръстена с малки стени, които ги пресичат, за да образуват стаи. Сградата е “почти лабиринт”, казват представители на гръцкото Министерство на културата в изявление, намеквайки за легендарния лабиринт, построен от Дедал по поръчка на цар Минос на остров Крит.

Уникалната структура е разположена на самия връх на хълм близо до град Кастели и на около 51 км югоизточно от Ираклио, главния град на Крит, където се намира археологическият обект Кносос (един от политическите и културните центрове на минойската цивилизация). Обектът е открит от строителни работници, докато инсталират радарна система за наблюдение на ново летище. Древната сграда е с диаметър 48 м и изглежда е имала две основни зони: кръгла сграда с диаметър 15 м в самия център и зона, създадена от стените около него.

Въз основа на стила на фрагменти от керамика, открити по време на разкопките, археолозите условно датират сградата от 2000 до 1700 г. пр.н.е., в средата на развитието на минойската цивилизация. Между около 3000 и 1100 г. пр.н.е. минойците на остров Крит създават една от първите сложни европейски култури, оставяйки след себе си примери за сложна керамика, фигурки, бижута и фрески, както и писменост, която така и не е напълно разчетена.

След краха на цивилизацията им, минойците потъват в забвение до археологическото проучване в началото на XX век на сър Артър Еванс, който провежда разкопки на двореца Кносос и измисля термина „минойски“ по името на цар Минос. Древният дворец Кносос е най-известният пример за минойска архитектура, с централно открито пространство, оградено от десетки по-малки стаи, свързани с коридори. Въпреки че обикновено се наричат “дворци“, тези масивни минойски структури са били предимно зони за местни административни дейности, а не царски резиденции, пише Live Science.

Новооткритата сграда близо до Кастели също е малко вероятно да е била използвана като дворец, според изявлението на Министерството на културата. По-скоро наличието на много животински кости сред другите находки предполага периодично използване на сградата за ритуали и празненства ot цялата общност, включващи храна, вино и др.

Гръцкият министър на културата Лина Мендони разглежда древната структура на Крит.

Гръцкият министър на културата Лина Мендони разглежда древната структура на Крит.

© Министерство на културата на Гърция

Структурата Кастели обаче няма точен паралел с други антични монументални сгради. Докато дворци като Кносос имат квадратна или правоъгълна форма, новооткритата структура е кръгла - форма, която се среща по-често при минойските гробници.

Тъй като археологическото проучване на сградата е в началото си, изследователите все още не знаят точната ѝ форма или височина. Планирани са допълнителни изследвания, в сътрудничество с гръцкото Министерство на вътрешните работи и гръцките власти за гражданска авиация, за да се разбере точно за какво е била използвана мистериозната сграда и да се защити за бъдещи проучвания.