Откриха „магически артефакти” по протежение на стар поклоннически път до Мека

Наука Цивилизация

Артефакти на 400 години, открити по древен мюсюлмански поклоннически път от Египет до Арабския полуостров, може да са били използвани за "магически ритуали" или церемонии, установява ново проучване.

Археолозите откриха редица глинени фигурки, включително тези на жена (вляво) и на животно (вдясно).

Археолозите откриха редица глинени фигурки, включително тези на жена (вляво) и на животно (вдясно).

© Израелската служба за антики

Археолози откриват колекция от артефакти в района на Ейлат в Южен Израел, сред които има и редица керамични предмети, включително фигурка на гола жена (вероятно богиня) с вдигнати ръце, миниатюрни оброчни олтари за тамян, животински фигурки, набор от цветни кварцови камъчета и миди, и др., според проучване, публикувано в Journal of Material Cultures in the Muslim World.

Местоположението на находките - до място за лагеруване по стар мюсюлмански поклоннически път, свързвал Кайро със свещения град Мека (сега в Саудитска Арабия), показва, че предметите някога са били използвани за "магически ритуали" и че пътуващите до Мека може да са се "консултирали с популярни магьосници" по време на преходите си, според изявление на Израелската служба за антики (IAA). Пътуването до Мека, известно като хадж, е религиозно задължение за мюсюлманите, което трябва да направят поне веднъж през живота си.

Възможно е артефактите да са били използвани в ритуали за получаване на защита от боговете срещу зли очи (уруки) или за лечение на болести. „Това откритие разкрива, че хората в ранния османски период – точно както днес – са се консултирали с популярни магьосници, наред с формалната вяра в официалната религия“, се казва в изявлението на изследователите.

Част от поклонническия маршрут в планините Ейлат, където археолозите откриват артефактите.

Част от поклонническия маршрут в планините Ейлат, където археолозите откриват артефактите.

© Узи Авнер / Dead Sea-Arava Science Center

„Артефактите бяха открити счупени, като може да са били дори нарочно счупени по време на церемониите“, добави екипът.

„Такива ритуали са били извършвани ежедневно наред с официалните религиозни ритуали – включително в мюсюлманския свят – и е вероятно поклонниците, пътуващи към светите градове Мека и Медина, да не са били изключение.“ Медина е свещен град в Саудитска Арабия, където Мохамед е поставил началото на мюсюлманската общност и където е погребано тялото му.

Откритието бележи първия път, когато такъв набор от ритуални предмети е открит в този регион, пише Live Science.

IAA ще работи с Министерството на туризма на Израел, за да превърне маршрута и близките археологически обекти в туристическа зона, която ще включва „образователни дейности за обществеността, подчертаващи нейната роля в културното наследство“, според изявлението.