Откриха ли гробницата на Нефертити?

Цивилизация

Все повече доказателства сочат, че погребалната камера на легендарната царица е скрита в гробницата на цар Тутaнкамон.
 3 D сканиране, извършено с цел да се направи точно копие на гробницата на цар Тутанкамон, разкрива незабелязани досега канали в стените.
Снимка: Кри...
3 D сканиране, извършено с цел да се направи точно копие на гробницата на цар Тутанкамон, разкрива незабелязани досега канали в стените. Снимка: Крис Буронкъл, AFP, Getty Images

Тутанкамон и Нефертити са двете най-известни личности в египетската история. Но докато цар Тутанкамон дължи славата си на изумителните съкровища, които били погребани заедно с него след смъртта му, Нефертити е известна с нещата, които е направила приживе.

Тя управлявала наравно със съпруга си Ехнатон преди повече от 3300 години в епоха на невероятно охолство и невиждани социални вълнения. Намерен е прочутият й бюст, който свидетелства и за легендарната й красота.

 

Въпреки това досега гробницата на Нефертити не е намерена. Мумифицираното й тяло, подготвено за пътуването си в отвъдното, вероятно почива някъде в Долината на царете. Но къде?

Археологът Никълъс Рийвс смята, че саркофагът на знатната египетска царица се крие в голяма камера зад тайна врата в гробницата на цар Тутанкамон, открита от Хауърд Картър през 1922 г.  Рийвс стига до предположението си, след като испанският екип „Фактум Арте“, създаващ реплики на произведения на изкуството, извърши детайлно сканиране на гробницата на Тутанкамон.

Целта на висококачествените снимки е да послужат за създаването на точно копие на гробницата, което да поеме тълпите туристи, посещаващи долината на царете. През февруари миналата година, докато разглеждал снимките, Рийвс забелязал канали, които според него говорят за наличието на две запечатани врати в северната и западната стена на гробницата. По-малката вероятно води към склад, но по-голямата – най-вероятно към помещението на царицата.

В изследването си Рийвс предполага, че първо е била погребана Нефертити, а входът към нейната камера по-късно е бил замазан и изрисуван. Археологът добавя, че в сцената, изрисувана върху погребалната камера на Тутанкамон, могат да се видят фигури с лица, чиито черти обикновено се свързват с портрети на Нефертити.

Рийвс посочва и размера и оформлението на гробницата като подкрепящи доказателства за теорията си. Тя има само четири помещения, по-малка е от тази на другите фараони, а това предполага, че е част от по-мащабна структура.

Освен това всеки, който влезе от главния коридор в камерата, трябва да се обърне на дясно – конфигурация, по принцип типична за гробниците на египетските царици.

Резултатите от проучването на Рийвс не са окончателни и някои археолози са скептично настроени, защото това е третото предполагаемо откриване на гробницата на Нефертити за последните 12 години. Група учени смятат, че тялото на древната царица вече се намира в Египетския музей в Кайро и е една от мумиите, открити през 1898 г.

Ако обаче следващо сканиране потвърди съществуването на скрити камери в гробницата на Тутанкамон, археолозите вероятно ще пробият малка дупка в стената и ще надникнат вътре с фиброоптична камера. Попаднат ли на доказателства, че камерата е гробница, те и египетските власти ще се изправят пред трудния въпрос как да достигнат до нея, без да повредят една от най-известните гробници в древния свят.

Подобни материали

Има тайни помещения в гробницата на Тутанкамон – потвърждава радарно сканиране

Откриването на гробницата на Тутанкамон в кадри от 1923 г.

Египет си иска Нефертити от Берлин

Семейните тайни на Тутанкамон