Откриха кост на 1,4 милиона години на най-ранния известен роднина на човека

Наука

Новооткритата в Испания фосилизирана челюстна кост включва зъб и разкрива уникалните черти на лицето на индивид, който може да се окаже най-ранният известен роднина на човека, съобщава Live Science.

Фрагментирани лицеви кости на хоминид, намерени в Sima del Elefante („Ямата на слона“), Испания.

Фрагментирани лицеви кости на хоминид, намерени в Sima del Elefante („Ямата на слона“), Испания.

© Сусана Сантамария / чрез Live Science

Екип от палеоантрополози открива вкаменелостите през юни в археологическия обект Sima del Elefante („Ямата на слона“) в планината Атапуерка близо до град Бургос в Северна Испания. Атапуерка е варовиково възвишение,известно с богатството си от вкаменелости.

Смята се, че фрагментираният череп е най-старият по рода си, откриван някога в Европа. Находката включва част от горна челюст (максила) и зъб на хоминид, живял преди приблизително 1,4 милиона години, казват изследователите в изявление. Самата група на хоминидите включва всички живи и изчезнали членове на родословното дърво на хората и нашите ранни предшественици, както и на големите маймуни като шимпанзетата, горилите и др. според Австралийския музей.

Преди това откритие най-ранните известни вкаменелости на хоминиди са открити през 2008 г. в същия обект, като те са датирани на 1,2 милиона години. Тази находка включваше част от долна челюстна кост и няколко костни фрагмента, проучени през 2012 г. и описани в British Dental Journal.

Новата горна челюстна кост, разположена в глинестата почва приблизително на 2 м по-дълбоко от предходната, е открита от Едгар Телез, докторант в Националния център за изследване на човешката еволюция в Бургос, според испанския ежедневник El País. Откритие изненадва изследователите, тъй като те не са очаквали да намерят по-стари вкаменелости от вече известните.

Палеоантрополозите смятат, че подобно на предишната фосилизирана находка, горната челюстна кост показва характеристики, които демонстрират еволюционния модел на човешкото лице.

„В тази горна челюст има и вертикална проекция, както в долната челюст, открита през 2008 г., което може да показва, че това модерно лице вече е присъствало по това време“, казва Телез пред El País.

Телез и неговите колеги предполагат, че костта може да е принадлежала на индивид, по-тясно свързан със съвременните европейци, отколкото с по-близки до маймуните примати, като Homo habilis - изчезнал вид архаични хора от Африка, живели през плейстоцена (преди 2,6 милиона до 11 700 години). Според изследователите е възможно вкаменелостта да идва от Homo antecessor (на латински за човек пионер), чието позициониране в родословното дърво на човека е спорно. Но той може да е близък братовчед на съвременните хора и неандерталците, според проучване от 1999 г., публикувано в Journal of Human Evolution.

Изследователите казват, че са необходими допълнителни проучвания, преди да могат да определят точната възраст на горната челюстна кост и дали тя е свързана с другите вкаменелости, намерени в „Ямата на слона“.

Homo sapiens и неандерталците са се кръстосвали изненадващо често

Вижте повече

Homo sapiens и неандерталците са се кръстосвали изненадващо често

Когато някои от най-ранните представители на Homo sapiens мигрират в Европа преди около 45 000 години, те срещат неандерталци, които вече живеят на континента. И изглежда,...