Откриха изображение на героя Аякс в потъналите руини на древния град Саламин

Наука

Подводни археолози, които изследват Саламин, малък остров източно от Атина, Гърция, са открили голяма обществена сграда, която според тях е ключова за разбирането на историята на древния град.

Изглед на част от стоата на о. Саламин, откритата по време на разкопките през 2022 г.

Изглед на част от стоата на о. Саламин, откритата по време на разкопките през 2022 г.

© Евангелос Крусталис

Саламин е най-известен с ролята си в Персийските войни, които Гърция води срещу Персийската империя от 499 до 449 г. пр.н.е. По време на второто персийско нашествие, през 480 г. пр.н.е., Ксеркс Велики първоначално печели в битката при Термопилите, но е победен по-късно същата година от гръцкия флот в битката при Саламин.

Класическият град държава на остров Саламин изглежда рухва през II век, когато древногръцкият писател и пътешественик Павзаний пише: „Все още има останки от пазара, храма на Аякс и неговата статуя от абанос“. Аякс бил цар на Саламин и е един от най-храбрите бойци от Троянската война.

Археолозите проучват потъналите останки на Саламин от няколко години. През 2021 г. те откриват морската стена, която е служила като укрепително съоръжение на древния град. А сега обявяват откриването на масивна сграда, наречена стоа (покрита колонада в обществено пространство, например пазар или площад), пише Live Science.

Стоата в Саламин е широка около 6 м и е дълга 32 м, като във височина са останали само един или два слоя камък. Интериорът включва шест или седем стаи, като все още не всички са проучени. В една от стаите, с размери 4,7 на 4,7 м, има голяма яма за съхранение.

Артефактите, открити в стоата, включват керамика от няколко исторически периода, но голяма част може да е донесена от морето. В основите на сградата обаче са открити останки от класическото минало на стоата (IV век пр.н.е.), включително глинени предмети като тапи на амфори, десетки бронзови монети и фрагменти от мраморни предмети.

Горната част на мраморна стела (каменна плоча с релефна украса, често използвана като маркер за погребение в Древна Гърция) е особено забележителна. На стелата изправен мъж с брада е коронясан от някой с мускулеста дясна ръка - вероятно самият герой Аякс. Запазен е и фрагмент от мраморна колона с част от надпис.

Горната част на мраморната стела с релеф на мъж и ръка, за която се предполага, че може да е част от изображение на Аякс.

© Кристина Марабеа

В изявление на Министерството на културата на Гърция се отбелязва, че руините на Саламин са точно такива, каквито ги описва Павзаний преди близо две хилядолетия.

„Идентифицирането на стоата е много важен нов елемент за изследването на топографията и жилищната организация на древния град“, казват изследователите.