Астрономи откриха интересна планета с 8-часова година

Наука Природа

Астрономи откриха екзопланета в “полулека категория”, която прави пълно завъртане около звездата си червено джудже за осем часа.

Планетата GJ 367b е засечена за първи път през 2019 г. от космическия телескопTESS на НАСА.

Планетата GJ 367b е засечена за първи път през 2019 г. от космическия телескопTESS на НАСА.

© Изображение: SPP 1992 (Патриша Клайн)/DLR

Планетата, наречена GJ 367b, е интересна по няколко причини. Преди всичко, тя вероятно е скалиста като Земята, а не газова като Юпитер или Сатурн. „Изглежда има прилики с Меркурий. Това я нарежда до планетите с размери като тези на Земята и извежда изследванията една крачка напред в търсенето на „втора Земя“, казва астрономът Кристин Лам, изследовател в Германския аерокосмически център (DLR)и водещ автор на доклада, публикуван в Science.

“Това е най-малката бързо движеща се планета, за която имаме точни измервания”, казва Лам.

DLR определя планетата в “полулека категория”, чиято маса е половината от масата на Земята. Това я прави една от най-леките известни екзопланети сред близо 5000 регистрирани досега. Но диаметърът ѝ е малко по-голям от този на Марс. GJ 367b се намира само на 31 светлинни години от нас.

Тя е по-плътна от която и да е скалиста планета в нашата Слънчева система.” Високата ѝ плътност предполага, че има богато на желязо ядро, като Меркурий (За сравнение, Меркурий обикаля около Слънцето за 88 дни.)

Изображение на Меркурий и Слънцето. Елементи от това изображение са предоставени от НАСА.

Изображение на Меркурий и Слънцето. Елементи от това изображение са предоставени от НАСА.

© Илюстрация: IStock

Интригуващата екзопланета е засечена за първи път през 2019 г. от космическия телескоп, предназначен за откриване на екзопланети по транзитен метод (TESS) на НАСА. С него учените търсят подозрителни затъмнявания на звезди, тъй като те издават планета, минаваща пред звездата.

Нейната кратка, осемчасова орбита, означава, че GJ 367b се намира твърде близо до звездата си червено джудже, два пъти по-малко от нашето слънце и по-малко горещо от него. Но червеното джудже си остава звезда. Тази звезда облъчва с радиация повърхността на малката планета, загрявайки я до температури, които разтопяват метал и скали.

Вероятно GJ 367b заема позиция, при която едната страна е вечно обърната към звездата си, докато другата е вечно изложена на черния вакуум на Космоса.

„Можете да си представите този малък скалист свят, който е изпечен от едната страна и замръзнал от другата. Очевидно, това не е дестинация, която бихте искали да посетите през ваканцията си“, каза професор Хорнър, който не участва в доклада.

Откриването на GJ 367b приближава учените до разбирането на тези далечни светове.

"Това откритие показва, че е възможно точно да се определят свойствата дори на най-малките екзопланети", казва DLR. „Такива проучвания дават ключ към разбирането как се формират и еволюират планетите от същата група, към която спада и Земята, пише ABC News.