Откриха гробница на древен командир на наемници в Египет

Цивилизация

Археолози в Египет откриха гробница на 2600 години, принадлежаща на човек с висок статус: „командир на чуждестранни наемници“ на име Уахибре Мери Нейт (Wahibre Mery Neith).

© Снимка: Министерство на туризма и антиките на Египет

Гробницата включва тайник за балсамиране, открит през 2021 г., в който има над 370 керамични съда, съдържащи материали, използвани при мумифицирането на командира. Това го прави „най-големият тайник за балсамиране, откриван някога в Египет“, казва екип от египетски и чешки изследователи. Находката се намира в Абусир (Abū Ṣīr), на няколко километра южно от гигантския некропол Сакара, южно от Кайро.

Мумията е открадната от иманяри още в древността, но археолозите откриват останки от неговия саркофаг, върху който са изписани йероглифи. Те разкриват самоличността му и цитират част от глава 72 от “Книга на мъртвите”, описваща „възкресението на починалия и преминаването му в отвъдното“.

Като командир на наемническите войски на Древен Египет, Уахибре Mери Нейт би „надзиравал и командвал наемници, идващи от островите в Егейско море и Мала Азия“, казват учените.

Той е живял или по време на късната XXVI династия (около 688 г. пр.н.е. до 525 г. пр.н.е.), или в началото на XXVII династия (525 г. пр. н. е. до 404 г. пр. н. е.). По време на XXVII династия Египет е завладян и управляван от персите.

Въпреки нарастващото чуждо влияние, командирът изглежда е с „местен произход“, съдейки по неговото име и откритите в гробницата артефакти, казва пред Live Science Мирослав Барта, директор на чешките разкопки в Египет. Но защо той е бил погребан с най-големия известен тайник за балсамиране в Древен Египет, засега остава неизвестно.

Командирът е погребан с 402 фигурки шабти. Древните египтяни вярвали, че шабтите помагат на починалия в задгробния живот и обикновено присъстват в египетските гробници. Находките включват също скарабей, амулет и остракон (фрагмент от керамика) с послания от “Книга на мъртвите”.

Скарабей - една от находките в гробницата.

Скарабей - една от находките в гробницата.

© Снимка: Министерство на туризма и антиките на Египет

“Чехите работят в Абусир повече от 20 години и откриват няколко гробници на висши служители от края на XXVI - началото на XXVII династия”, казва в имейл до Live Science Гюнтер Витман, професор по египтология в Университета “Юлий Максимилиан” във Вюрцбург, Германия.

„Мисля, че нашият Уахибре е живял през по-голямата част от живота си, или през целия си живот, по време на XXVI [династия]“, каза Бенджамин Съливан, преподавател по древна история в Държавния университет на Аризона в имейл за Live Science. Той се съмнява, че Уахибре би се похвалил, че е "командир на чуждестранни наемници", ако е живял по време на 27-ма династия, когато персите управляват Египет.

Интересно е, че в гробницата не е имало никакви брони или оръжия, отбеляза Даниел Гомес-Кастро, историк и изследовател на гръцките наемници в Древния свят. Възможно е Уахибре да не е бил воин/командир на бойното поле, а по-скоро заемащ политическа служба и изпълняващ административни задачи, например организиране на заплащането на наемниците, казва Гомес-Кастро.

Ако гробницата наистина бъде датирана от времето на персийското владичество, тогава тя илюстрира, че „персите са били толкова уверени в управлението си, че са поверили такава важна задача на местни сановници“, казва Стефан Пфайфър, професор по древна история в Университета „Мартин Лутър“ в Германия. И това няма да е единственият път, когато персите правят това. Друга гробница, датирана от времето на персийското управление, е принадлежала на египтянин на име Уджахореснет, който е бил висш служител на персите, отбелязва Пфайфър.