Откриха глава на Херкулес в един от най-значимите археологически обекти днес

Цивилизация

През 1900 г. водолази откриват съкровищница от артефакти сред останките на древен кораб, потънал преди 2 000 години край гръцкия остров Антикитера. А една от най-новите впечатляващи находки, е мраморната глава на героя от гръцката и римската митология Херкулес (Херакъл в гр. мит.), когото боговете дарят с изключителна физическа сила.

Освен главата на Херкулес, изследователите откриват и два перфектно запазени човешки зъба.

Освен главата на Херкулес, изследователите откриват и два перфектно запазени човешки зъба.

© Снимка: Никос Джанулакис​ / Return to Antikythera

Докато изследва морското дъно край Антикитера през 1900 г., водолаз, изпратен да търси морски гъби, се натъква на потънал древногръцки кораб заедно със зловещите останки на членове от екипажа му. Шокиран от откритието, мъжът се връща на повърхността и съобщава на капитана си, който първоначално решава, че морякът е получил халюцинации в следствие на отравяне с изтекъл газ от спуканата водолазна бутилка. Все пак, капитанът решава да провери случая, като сам се спуска във водите. На дълбочина 43 м пред него се разкрива фантастична гледка.

За период от 122 години на мястото са откривани невъобразими съкровища – от мраморни статуи, безброй златни монети и скъпоценни накити, парчета керамика, бронзова лира и много други.

Сред находките е и така нареченият „Механизъм на Антикитера“ - устройство, за което се смята, че е най-старият “компютър” в света. Точното му предназначение не е известно, но вероятно представлява астрономически уред за определяне местоположението на обекти от Слънчевата система. Върху 82-те части на древната машина са гравирани текстове с много дребни букви (1,2 мм), които не са разчетени.

Mеханизмът от Антикитира.

Mеханизмът от Антикитира.

© Wikimedia Commons
Възстановен модел на уреда от 2007 г.

Възстановен модел на уреда от 2007 г.

© Wikimedia Commons / Mogi Vicentini

Най-новото впечатляващо откритие на борда на древното корабокрушение, е мраморна глава от статуя на Херкулес в участък, който досега е бил скрит сред останките. То е направено по време на „изключително успешна“ експедиция, която започна с отстраняването на голяма скала, спирала досега достъпа до неизследвания участък.

В "новата" кухина са открити още цокъла на мраморна статуя, включваща долните части на краката, облепени в дебел слой морски отлагания (на снимката по-горе). По-интересно е откриването на мраморната глава на мъж с брада, за който се смята, че е Херакъл. Вероятно това е липсващата част от безглавата статуя на т. нар. „Херакъл от Антикитера“, извадена от водолази още през 1900 г. и дарена на Националния археологически музей на Гърция в Атина.

Заедно с главата са открити и два човешки зъба, запечатани от морските отлагания, натрупвани през хилядолетията. Това е доста вълнуващо, тъй като генетичният и изотопен анализ на зъбите може да хвърли малко повече светлина върху хората, които са плавали на този кораб преди около 2 000 години.

Чрез изучаване на новооткритите предмети, екипът се надява да научи и факти за загадъчния 40-метров кораб. Засега се предполага, че вероятно е пътувал от Източното Средиземно море към Рим и е потънал, след като се е разбил в скалистия бряг на Антикитера по време на буря.

От всички съкровища на борда му, несъмнено най-интригуващата находка е “Механизмът на Антикитера”. Използвайки набор от бронзови зъбни колела, устройството предсказва затъмнения, проследява движенията на Слънцето, Луната и звездите, както и позициите на петте планети, познати на древните гърци: Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн.

Защо този невероятен обект е бил на злополучния кораб обаче остава загадка.

Въпреки богатството от най-разнообразни артефакти, обектът остава до голяма степен неизследван, което в голяма степен се дължи на труднодостъпното му местоположение и характеристиките на морското дъно, където се намира. Тук дълбочината е твърде голяма за водолази (има загинали при първите спускания), но твърде плитко за подводница или дистанционно управлявано превозно средство (ROV).

Невероятните артефакти, открити във водите край Антикитера, правят обекта една от най-значимите находки в съвременната археология. Само “Механизмът на Антикитера” променя възгледите ни за границите на древната технология, тъй като по своята изтънченост предхожда всичко друго с повече от хиляда години. А в този завладяващ свят има още много неща, които чакат да бъдат открити, пише Earthly Mission.