Откриват паметника на Симеон Радев в София

България

На 21 ноември, 2019 г. от 12.00 ч. до НДК ще бъде официално открит първият в София паметник на българския общественик, писател, дипломат и публицист Симеон Радев.

Скулптурата на автора на „Строители на съвременна България” е разположена в непосредствена близост до НДК (откъм Моста на влюбените). Творбата е изработена от скулптора Янко Бонев, по проект на арх. Петър Стрясков.

Паметникът на Симеон Радев се издига по инициатива на фондация „Достойни българи“ и идея на нейния председател – българският актьор Илия Георгиев. По идея на „Достойни българи“ през 2011 г. в София бе открит и паметник на българския политик, финансист и дипломат Атанас Буров, в градската градина до БНБ.

Паметникът се открива в годината, когато отбелязваме 140-годишнината от рождението на Симеон Радев (р.19.02.1879 г.) и намира своето достойно място в София, повече от половин век след смъртта му.

За откриване на паметника са поканени представители на централната и местна власт, общественици, политици, историци, дарители и граждани. /БГНЕС