Открита е първата истинска многоножка - новият вид има 1306 крака

Природа Наука • •

Открито на близо 60 м под земята в Австралия, безгръбначното има най-много крака от всяко друго известно животно, живяло някога на Земята.

Тази мъничка, подобна на нишка многоножка, дълга около 10 см, използва многото си крака, за да се предвижва под земята.

Тази мъничка, подобна на нишка многоножка, дълга около 10 см, използва многото си крака, за да се предвижва под земята.

© Снимка: MAREK ET AL. 2021 г.

Учени в Австралия откриха нов вид многоножка, която живее на 60 м под земята, няма очи и се предвижва на 1306 крака.

Кръщават я Eumillipes persephone на името на Персефона - гръцката богиня и царица на подземния свят. Но това ново безгръбначно заслужава корона по друга причина: има най-много крака от всяко същество, живяло някога на Земята.

Всъщност, конкуренцията дори не се доближава до това постижение. Най-големият екземпляр от новия вид - женската, дълга по-малко от 10 см, побеждава с голяма разлика предишния световен рекордьор - Illacme plenipes – многоножка с 750 крака, открита близо до Силиконовата долина, Калифорния, САЩ.

Това означава, че E. persephone е първата истинска многоножка в света, тъй като думата millipede означава „хиляда крака“ на латински, според ново проучване, публикувано на 16 декември в списание Scientific Reports.

Много видове многоножки започват живота си само с осем крака, но докато сменят кожата си и добавят нови сегменти (или пръстени) към тялото си, те могат да развиват повече крака, казва ръководителят на изследването Пол Марек, експерт по многоножки в Политехническия институт на Вирджиния.

Ровене надълбоко

През 2020 г. колеги на Марек, водени от Бруно Бузато от Австралийския университет “Макуори”, Сидни, пътуват до района Голдфийлдс в Западна Австралия, за да търсят многоножки и други подземни същества.

Тази област е известна със своите богати находища на злато и никел, които минните компании установяват чрез пробиване на дълбоки проучвателни дупки в земята. Всяка дупка е широка по-малко от 15 см, но е достатъчно голяма, за да побере капан, който улавя малките същества, живеещи на подобни места.

Тези капани представляват PVC тръба, напълнена с влажна растителност и прикрепена към найлоново въже. Те могат да престояват под земята в продължение на месеци. През това време подземните обитатели, като многоножките, привлечени от вкусните гниещи растения, се завират вътре в тръбата.

Именно с такъв капан екипът открива E. persephone. Обратно в лабораторията във Вирджиния, Марек “развива” хваналият се екземпляр E. persephone, след което прави микроскопски изображения с висока разделителна способност на тялото му. На тези изображения той маркира дигитално частите на тялото на животното, така че да гарантира, че краката няма да бъдат преброени повече от веднъж. Окончателният резултат е 1306 отделни крайника.

И така, защо са всички тези крака?

Екипът подозира, че невероятният им брой позволява на E. persephone да ходи "в осем различни нива едновременно".

„Тъй като това е подземно микро местообитание, със скали, камъчета и почва, тези многоножки се занимават основно със заобикаляне на различни препятствия. Част от тялото им може да бъде обърната надолу, друга част може да сочи нагоре. И всичко се основава на завъртане около този триизмерен вид матрица“, казва Марек.

Вероятно предците на многоножката някога са били широко разпространени на или близо до повърхността, но все по-сухият климат ги е тласкал все по-надолу и по-далеч под повърхността.

Скрити от Слънцето, съществата са еволюирали, за да бъдат безцветни – черта, споделяна от много адаптирани към пещерите видове. Изглежда, че хилядоногите имат конусообразни глави, масивни антени и мощно, подобно на червей движение, което им позволява да преминават между седименти и изобщо тесни пространства.

Непознат свят под краката ни

„Нов вид винаги е вълнуващ, независимо дали вие сте този, който го открива или не“, казва Брус Снайдър, почвен еколог в Джорджийския колеж и държавен университет. „Но що се отнася до общността на многоножките, ние постоянно намираме нови видове.“

Все пак фактът, че E. persephone има почти два пъти повече крака от подгласничката в класацията, е “удивителен”, казва Снайдър, който не участва в откритието.

Дълбочината на царството на E. persephone също е изненадваща.

„Доста често получавам въпроса каква дълбочина достигат?“ казва Снайдер. „Е, това е много по-дълбоко, отколкото съм предполагал, че може да открием многоножка.“

Като цяло, подземният свят е недостатъчно проучен, така че не е известно колко широко разпространен може да бъде този вид, както и неговите роднини.

Това показва, че въпреки повече от 200 години проучвания, все още има много неизследвани екосистеми“, добавя Марек.

Видеото на National Geographic показва светещи в тъмното многоножки.