Откриха 3D фосил на риба на 83 милиона години в почти идеално състояние

Наука

Триизмерна вкаменелост на юрската риба Pachycormus, със запазена очна ябълка, е открита заедно с вкаменелостите на множество други морски животни в земята на фермер от с. Кингс Стенли (Kings Stanley), Глостършир, Великобритания.

Юрската риба Pachycormus. Смята се, че е на възраст около 183 милиона години.

Юрската риба Pachycormus. Смята се, че е на възраст около 183 милиона години.

© Дийн Ломакс​

Смята се, че фосилите са на възраст около 183 милиона години. Вкаменелостите са лежали под поле, използвано за паша на говеда от породата английски лонгхорн.

Изкопаемите риби са сред някои от по-забележителните находки - те са открити с непокътнати люспи, перки и очни ябълки. Особено свирепо изглеждаща находка е тази на праисторическата риба Pachycormus, на която изследователите успяват да създадат 3D модел.

„Тези вкаменелости идват от ранната юра, по-специално от време, наречено тоарски етап“, казват колекционерите на вкаменелости Сали и Невил Холингуърт пред IFLScience.

Глинените слоеве, открити на мястото, дадоха значителен брой добре запазени вкаменелости от морски гръбначни, които са сравними с известната и изключително запазена подобна фауна на Strawberry Bank Lagerstätte, Илминстър, Съмърсет (част от варовиковата праисторическа формация Beacon), известно като изключително находище на триизмерно запазени останки от гръбначни животни, включително морски крокодилообразни, ихтиозаври, риби и насекоми. Разкопките в Кингс Стенли през юли също разкриват богат източник на фосилен материал, особено от рядък слой скала, който не е бил разкриван от края на XIX век.

Съкровищницата от вкаменелости в Кингс Стенли, Област Страуд, е претърсвана в продължение на четири дни от екип от осем учени, въоръжени само с копач. Техните усилия разкриват стотици варовикови нодули (възли, буци), които са внимателно разпукани, за да се разкрие съдържанието вътре в тях.

Невероятните фосили включват кожа и дори очни ябълки.

Невероятните фосили включват кожа и дори очни ябълки.

© Дийн Ломакс

„Дайте на човек риба и ще го нахраните за един ден. Дайте на палеонтолог вкаменелост от риба и той ще ви каже вида, възрастта на скалата, климата по времето, когато рибата е била жива, плюс дълбочината и солеността на водата, и много друга информация“, казва Найджъл Ларкин, палеонтолог и научен сътрудник в Редингския университет.

„Този обект, който вече се представя като интересна ферма в красива обстановка, всъщност е една голяма класна стая на открито с уроци по геология, палеонтология, еволюция и изменение на климата“, добавя Ларкин.

Някога варовиковите възли се намирали дълбоко под водата и след като са открити, за първи път преди 100 години, те разкриват праисторически калмари, морски влечуги, риби и насекоми.

Ентусиазирани от своите фантастични открития, учените се надява да продължи работата си върху плодотворното находище в английската провинция.

„Развълнувани сме да разширим знанията си за геологията на Област Страуд и очакваме с нетърпение времето, когато ще можем да споделим тези невероятни находки с нашите членове и посетители“, казва Алексия Кларк от местния музей, където ще бъдат изложени част от вкаменелостите.