Откъде води началото си футболът? Археологията ни помага да разберем

Цивилизация

Макар и с цяла година закъснение, Евро 2020 най-сетне е тук и пристига със славата на най-дълго чаканото Европейско - след като пандемията наложи то да се проведе 12 месеца по-късно от предвиденото.

© Снимка: National Geographic

Футболът е най-популярният спорт в света и има защо – обичат го най-малко 265 милиона души по света, лесно се играе където и да е навън и го свързваме с имена на големи футболисти.

Китайците били първите, които започнали да ритат топка, като се опитват да уцелят мрежа и това било през III век пр. Хр., а играта в днешния й вид била доразвита през XIX в. в Англия. Корените на повечето съвременни игри с топка обаче могат да бъдат проследени в Америките.

„Идеята за отборните спортове е възникнала в Мезоамерика“, казва Мери Милър, професор по история на изкуството в Йейлския университет.

В Мезоамерика, обширен исторически регион, простиращ се от Мексико до Коста Рика, е имало процъфтяващи цивилизации преди Колумб „да ги открие“. Много от тях играели с топка, направена от вещество, извличано от дървесна смола.

Галерия | Любовта към футбола в ретро фотографии

Вижте 16 снимки

Не е ясно кога точно играта е била измислена, но тя е била популярна сред ацтеките, маите и други племена още преди 3000 години. Тези древни цивилизации усъвършенствали процеса на правене на гумените топки хилядолетия преди да се появи съвременната вулканизация. „Вероятно още тогава са произвеждали топки в промишлени количества“, казва Милър. Те били кухи отвътре, добавя тя, но тежали около 7 килограма.

Макар да била всекидневно занимание, играта с топка заемала свещено място в религията и войните на мезоамериканските култури. Ацтеките я използвали като заместител на битките и разрешавали дипломатически драми и печелели територии с една игра на топка.

В културата на маите и някои други племена залогът бил още по-голям: при някои ритуални игри победените бивали принасяни в жертва.