Откъде произлиза Хелоуин

Цивилизация

Хелоуин се чества от близо две хилядолетия. Ето някои факти за празника, който се отбелязва предимно в англосаксонския свят, но както и други подобни религиозни празници се е трансформирал в глобално комерсиално събитие.
Много от съвременните традиции за Хелоуин са свързани с древния празник Сауин. 
Снимка: Джъстин Талис AFP/Getty Images
Много от съвременните традиции за Хелоуин са свързани с древния празник Сауин. Снимка: Джъстин Талис AFP/Getty Images

Галерия | Откъде произлиза Хелоуин

Вижте 2 снимки

Археолозите все още намират доказателства за отбелязването на Хелоуин в келтски духовни центрове като Хил ъф Уорд, Ирландия. Празникът е свързан с честването на Сауин, келтската нова година, която древните племена посрещали между залезите на 31 октомври и 1 ноември. В навечерието на Сауин, с края на поредната година, хората считали че духовете идвали през отвъдното - келтите смятали, че тогава вратите между нашия свят и този на духовете били отворени. Според традицията на места като Хил ъф Уорд били палени големи огньове, от които намираме следи и до днес. Тези огньове може да са се ползвали за жертвоприношения или са символизирали слънцето.

Келтите поставили началото на традицията да се носят костюми. Те обличали животински кожи, за да се крият от духовете, или носели маски и почерняли лицата си, за да олицетворят предците, преселили се в света на духовете. Костюмите се променяли с времето.

Вампирите излизат от здрача

Вижте повече

Вампирите излизат от здрача

Мъжки скелет от откритите в Созопол средновековни погребения носи следи от проведен антивампирски ритуал.

Друг елемент от празника -  обикаляне по къщите и искане на лакомства, най-вероятно отразява стар обичай, според който храна и вода били оставяни пред домовете като дар за свръхестествените същества.

По-късно, подобно на асимилирането на много други езически празници, Църквата променила Сауин. През VII в. Папа Бонифаций официално обявил 1 ноември за Деня на Вси светии. Нощта преди Сауин продължила да се отбелязва с огньове, костюми и шествия, но била прекръстена на Хелоуин.

Европейските имигранти донесли Хелоуин и в САЩ и празникът започнал да се чества усилено с вълната ирландски заселници, които дошли през XIX век. 

Днес религиозният и духовен празник се е превърнал в огромен бизнес.