От какво всъщност се нуждае вашата коса?

Наука • •

Грижата за косата не е универсална. Дерматолози обясняват как всъщност действат различните съставки на шампоана.

Въпреки че вероятно е най-важният аспект от грижата за косата, редовното ѝ миене не е абсолютно необходимо за нейното здраве. Грижата за косата е по-в...

Въпреки че вероятно е най-важният аспект от грижата за косата, редовното ѝ миене не е абсолютно необходимо за нейното здраве. Грижата за косата е по-важна за начина, по който възприемаме себе си и другите, за мястото ни в обществото, отколкото за нашето благополучие.

© Kristof Fukin / REA/REDUX

Белег за красота, гордост, здраве, дори политически убеждения – днес косата ни заема централно място във формирането на нашата идентичност и винаги е била част от това, което ни прави хора.

Нашите най-ранни предци са били покрити с коса от главата до петите. Това е било важно за регулирането на телесната температура и защитата на кожата от слънцето.

Хората обаче еволюират и с времето растат все по-малко косми по крайниците и телата ни. Докато някои косми по тялото изпълняват важни здравословни функции – космите в носа предпазват от проникване на бактерии в дихателните ни пътища например – най-големите косми, тези на скалпа ни, имат предимно естетически функции.

„В момента използваме косата си като форма на себеизразяване и овластяване“, казва Лорен Крюгер, асистент по дерматология в Университета “Емори”, САЩ.

И това е една от първите функции, които се нарушават при влошено здраве. Пациентите с рак, подложени на химиотерапия, бързо губят косата си, тъй като лечението потиска растежа на клетките.

„Ако имате хранителен дефицит или сте загубили много тегло поради болест, косата ви е едно от първите неща, които се изключват“, казва Джордж Котсарелис, председател на Катедрата по дерматология в Университета на Пенсилвания.

Грижата за косата е процъфтяваща индустрия за милиарди. Безброй продукти се рекламират като насърчаващи растежа на косата, което може да направи трудно да разберете от какво всъщност се нуждае вашата коса. Ето какво трябва да имат предвид потребителите, когато купуват продукти за коса, според експертите.

Науката за косата

Косата се състои от стъбло/ствол (видимата част) и корен, който се свързва с кожата. Коренът е заобиколен от обвивка, наречена космен фоликул, който се намира под кожата, която насърчава растежа на косата.

Косата на скалпа преминава през три фази: фаза на растеж (по-голямата част от живота), преходна фаза и последната фаза, когато пада.

„За да порасне коса, трябва да загубим коса“, обяснява Шилпи Кетерпал, асистент по дерматология в клиниката в Кливланд.

Има различни модели (права/къдрава), порьозност (способността на косата да абсорбира влага) и дебелина на косата. Косата на скалпа се различава генетично при различните хора.

Здравата коса като понятие не е лесно за дефиниране. Ома Агбай, професор по дерматология в Калифорнийския университет, вижда дебелината, дължината, блясъка и силата като признаци на здрава коса. Освен прекомерното окапване, други признаци на лошо здраве на косата могат да включват тънка коса с видим скалп, коса без блясък и повредена коса с цъвтящи краища.

С възрастта фоликулите произвеждат по-малко меланин, което прави косата по-светла, докато накрая стане бяла. Растежът се забавя и се увеличава косопадът, а кичурите изтъняват. С повишена чупливост косата може да бъде по-чувствителна към фактори на околната среда като вятър, UV светлина, влажност и определени химикали.

Според Агбай прическа с пристегната коса може да причини увреждане на космения фоликул, водещо до форма на косопад, наречена тракционна алопеция. Прекомерното боядисване на косата с цел изсветляване на цвета може да причини увреждане на косъма, водещо до матовост, повишена чупливост и накъсване.

От какво всъщност се нуждае вашата коса

Може да се изненадате, но всъщност не е необходимо нищо, за да се грижите за косата си, въпреки че редовното миене е важно.

„Не смятам непременно, че трябва да го смятате за задължителен минимум, по-скоро това е, “което съвременното обществото смята за приемливо“, казва Крюгер. Редовното измиване „ви позволява да имате оптимална хидратация и външния вид, който искате да имате“.

Все пак измиването прави повече от почистване. Помага на косата да се отърве от мъртвите косми, което може да стимулира нов растеж, казва Коцарелис. Нашите фоликули са прикрепени към мастните жлези, които произвеждат себум, чрез който добавят влага към косата. Ако хората с права коса не я мият често, себумът може да се натрупа и да привлече гъбички (обикновено от рода Malassezia). Това може да причини възпаление и потенциално пърхот.

Ако имате сърбеж, лющене, обриви по скалпа, Крюгер казва, че това може да е знак, че може да се наложи да миете косата си по-често. Но пък твърде честото измиване може да изсуши косата. „Всичко е въпрос на баланс“.

Хората, които произвеждат по-малко себум, могат да се разминат с по-малко душове. Хората, които се потят много и/или спортуват често, трябва съответно и да мият косата си – след тренировка или прекомерно изпотяване.

Черната коса често е суха и груба, така че не е необходимо да се мие толкова често, колкото косата на другите хора.

Трябва да знаете, че единствената част от косата ви, която е „жива“, е фоликулът, а не кичурът. Това означава, че ако искате да видите промени в косата си, лечението трябва да е насочено към скалпа.

Разчитане на етикета

Може би сте чували, че някои трудни за произнасяне химикали не трябва да се прилагат върху косата. Но както повечето професионални препоръки, това не е универсално за всички.

Много шампоани използват натриев лаурил сулфат, мощен почистващ препарат. Но хората с фина коса могат да се възползват от сулфатните шампоани – без тях косата може да изглежда плоска и скучна. А шампоаните с натриев лаурил саркозинат и натриев кокоил глицинат могат да бъдат добри, по-меки алтернативи, казва Агбай. Шампоаните без сулфати са идеални за хора с къдрава коса или такива, които боядисват косата си, защото сулфатите карат цвета да избледнява по-бързо.

Понякога се добавят парабени, за да се предотврати развитието на вредни бактерии и мухъл. Те обикновено са подходящи за употреба, когато човекът не е чувствителен или с алергия, казва Кетерпал. Същото е и с ароматите – те могат да бъдат приятни, но за някои могат да бъдат дразнещи.

Формалдехидът може да причини дразнене и също така е класифициран като канцероген, предупреждава Агбай. Крюгер отбелязва, че биотинът, често срещана добавка в продукти за коса, не е толкова важен за здравето на косата.

Цинковият пиритион, който се съдържа в шампоаните против пърхот, е една съставка, която има доказани ползи. Дори и да нямате пърхот, това може да намали микроскопичното възпаление и да насърчи растежа на косата, казва Кетерпал.

„Косата е невероятно лична“, подчертава Крюгер. Може да получите съвети какво ще работи за вашата коса от членове на семейството, ваши връстници или хора от същата етническа принадлежност, но в крайна сметка експертите казват, че трябва да експериментирате, за да видите колко често косата ви се нуждае от грижи и какви продукти работят за вас.

Витамин С, ретинол, биотин? Ето от какво всъщност се нуждае вашата кожа

Вижте повече

Витамин С, ретинол, биотин? Ето от какво всъщност се нуждае вашата кожа

Повечето хора се нуждаят само от три неща, за да запазят кожната си бариера непокътната, казват експерти.