От ден към нощ

От редактора

От ден към нощ - ретрофотография Януари 2016

Години наред фотографът Стивън Уилкс си мечтаел да „събере най-красивите моменти от деня и нощта в една-единствена снимка“. След като цифровите технологии разпалили въображението му, Уилкс вече бил в състояние да заснеме хиляди кадри и да ги слее в разтягащи времето панорами.

За да направи снимки като тези, Уилкс избирал гледката, разполагал фотоапарата и компютърното оборудване и нагласял камерата под фиксиран ъгъл.

За проекта "От ден към нощ", заснет в националния парт Йосемити, Уилкс проучил посоките на слънцето, фазите на луната, атмосферните условия и т.н., и избрал начален час 3 сутринта, когато пълната луна осветявала стената на Ел Капитен. После започнал да снима кадър след кадър през деня и нощта – в каквито условия му предостави природата. „Нямам никакъв контрол, казва той, чак до края на процеса, когато вече имам пълна власт.“

В продължение на седмици Уилкс разглеждал и избирал кадри измежду хилядите снимки от сесията, за да ги сведе до петдесетте най-добри момента. Избрал „времевия вектор“ на изображението: къде ще започне цикълът ден-нощ и в каква посока ще напредва времето – дали отгоре надолу или отляво надясно. После насложил цифровите кадри, така че частично да се застъпват и да се получи цялостно съставно изображение.

Йосемитската панорама, като се тръгне диагонално от горния ляв ъгъл, се развива от 3 часа сутринта на единия ден до почти призори на следващия. В допълнение към завладяващия пейзаж, на повечето снимки на Уилкс присъстват и „вълшебни моменти“, както ги нарича той - "хора, които правят всичките онези щастливи неща, които хората правят, когато са на невероятно място“.  

Патриша Едмъндс

 

Януари 2016

Вижте повече

Януари 2016