От чумата до коронавирус – на какво ни учи историята

Наука

Жулиен Лоазо, професор по средновековна история в университета Екс-Марсилия описва подробно за „Пари Мач“ паралелите между пандемията, която сполетя средновековното общество през XIV век, и тази на коронавируса, който днес парализира по-голямата част от света.
© Снимка: iStock
Новият коронавирус се разпространи по света за няколко седмици. През XIV век пандемията от чума пристига във Франция по търговски пътища след няколко месеца. Дали глобализация вече е на лице? е въпросът, който задава списанието.

Твърде често забравяме, че глобализацията е много стар процес, който преживява фази на ускорение в историята. Ролята на търговските връзки, и по-специално на морските връзки, е била решаваща за разпространението на чумата от 1346 г. Начинът на предаване на чумата от бълхите на черните плъхове благоприятства това. Знаем, че черният плъх е много по-присъстващ през XIV век на европейска територия, отколкото през VI век по време на чумата на Юстиниан, която опустоши Средиземноморския басейн. Това е заседнал вид, който се движи само защото хората го движат, обяснява проф. Жулиен Лоазо.

Какво е мястото на Китай в света на XIV век?

Арабските лекари през XIV век вярвали, че епидемията е започнала в Китай, който след това е бил свързан с останалия свят. Въпреки това, настоящият научен консенсус, основан на проучване на генеалогията на чумата бацил, е, че бацилът е съществувал ендемичен в популации от диви гризачи и че фокусът вероятно е регионът на Тибет. Това не е Китай, а близък регион. Това е моментът, в който монголските завоевания свързват този регион с останалия свят. Днес централното място на Китай в световната икономика позволи разпространението на пандемията на коронавирус. И през XIV век, когато Китай отново изигра глобална роля, пандемията от чума се разпространи. Това не означава, че епидемиите идват от Китай, но връзката на Средиземно и Черно море с Китай позволи на болестта да се разпространи.

Галерия | Невероятно: Лекари са отхвърляли миенето на ръцете

Вижте 4 снимки

Как чумата пристига във Франция?

Има два грандиозни примера за разпространението по търговските пътища. Първо, когато чумата преминава от района на Константинопол в Сицилия, тя достига едновременно до Александрия и Марсилия, защото са едни и същи търговци. След това, другият зрелищен пример, е замърсяването на Англия, което се извършва от Бордо, докато Аквитания /регион в Югозападна Франция до 2016 година, когато е включен в новосъздадения регион Аквитания-Лимузен-Поату-Шарант – бел.ред/ е част от владенията на английския крал. След това Нормандия е замърсена, после Париж, достигнала малко преди Лондон.

Как историците могат да знаят с такава точност маршрута и последиците от епидемията от XIV век?

Имаме само доказателство, че „черната смърт“ наистина е причинена от бацила Yersinia pestis. Взети са проби от тела в масови гробове в Лондон, където е създадено гробище, за да се погребат починалите от чумата. Бихме могли да потвърдим, че това наистина е Yersinia pestis. Освен това епидемията може да се проследява месец по месец, дори седмица по седмица, защото практиката на писане е много широко разпространена в градските общества през XIV век. Признаваме, че всъщност не знаем какво се случва в провинцията. Но в градовете хроникьорите водят лични журнали, където записват важни събития. Служители, работещи за кралски или общински институции, записват редица елементи, които предполагат, че се случва нещо ненормално. Най-поразителното е очевидно увеличаването на броя на смъртните случаи. Има и доста значителни косвени сигнали. Цената на восъка се увеличава, докато погребалните процесии с помощта на свещи са по-многобройни. Цената на пергамента рязко нараства, тъй като трябва да се съставят повече дела и особено завещания. В някои професии, които са предмет на официално назначение, ние осъзнаваме, че изведнъж са назначени повече хора от обикновено. През пролетта и лятото на 1348 г. много голям брой нотариуси бяха обвиняеми всеки месец, защото имаше нужда от нотариуси и много са тези които умряха. В някои енории свещениците записват броя на смъртните случаи и има ненормални цифри. Броят на браковете достига пик след епидемията: забелязва се, че хората, които са се оказали овдовели или вдовици много млади, се женят повторно в началото на 1349 година.

Как средновековното общество се справя с пандемията?

Медицинската теория на времето не е разбрала механизма на разпространение на чумата, който се осъществява от бълхата на плъховете. И въпреки това, ако обаче механизмът не беше идентифициран, имаше емпирични констатации: при разговор с пациент или при докосване на предмет или дрехи, принадлежащи на пациент, сигурно беше да се зарази. Тези емпирични открития са част от теорията на „аеристите“, която се основава на идеята, че именно въздухът предава болест, която е резултат от въздушна инфекция. Тази идея беше в основата на познанията на лекарите от онова време, включително в ислямския свят. За да избягате въздушната инфекция, трябва да бягате от места с висока концентрация, така че бягайте от града. Трябва да пречистим въздуха чрез опушване: изгаряме ароматизирани билки, известни по това време за пречистване на въздуха, но които в действителност само маскират миризми. Италианските градове вземат строги решения: създават се лазаретите, местата за изолиране. Влизането на болните в града е забранено. Това са защитни мерки, макар и продиктувани от погрешна теория. Опитваме се, както днес, да избегнем събиранията. Във Венеция местата за настаняване са затворени, шествията са забранени. В други италиански градове се предприемат ограничителни мерки за намаляване на посещаемостта на погребенията.

Ще забави ли пролетното затопляне разпространението на коронавируса

Вижте повече

Ще забави ли пролетното затопляне разпространението на коронавируса

Дали контравирусът, който бързо плъзна по света, ще последва грипния сезон и ще се уталожи с пристигането на пролетта е все още неясно и много учени...

Днес циркулацията на слухове и невярна информация се улеснява чрез цифрови средства за комуникация. Вярванията и суеверията отразяват ли пандемията през XIV век?

Търсим изкупителни жертви. Както видяхме в началото на коронавирусната епидемия, хората, идентифицирани като азиатски, бяха заклеймени. През Средновековието тя прие много по-жестоки форми. Осъзнаваме, че започваме да обвиняваме всеки за разпространение на болестта, тоест прокажените и евреите. Има изключително силно антиеврейско настроение, масови убийства в Испания или в Елзас. Обвиняват се еврейските общности, че си отмъщават на християните чрез разпространение на болестта и чрез отравяне на кладенците. Тези обвинения не възникват при чумата, но се активират отново, когато тя се появява. По принцип всеки извън общността се счита за опасен. Относно фалшивите новини виждаме в текстовете от времето, че се отрича присъствието на фалшиви лекари. Има инфлация на броя на хората, които твърдят, че имат лек за болните и практикуват фалшиво лекарство, което не съответства на тогавашните практики, считани за сериозни.

Какви са духовните ефекти на чумата?

Първата реакция на хората е да се съберат и да се помолят заедно, независимо дали е християнска страна или в страна на исляма. Молим се Бог да се намеси, за да спре епидемията. Има и литература, особено в страните на исляма, за подчинение на Бога. Смъртта би била божествен указ, че човек трябва да се подчини. Големите учени пишат трактати в тази посока. Освен това, на християнския Запад „черната чума“ беше момент, който съпътстваше еволюцията на манталитетите. Акцентира се на долористическа духовна тенденция, която вече е налице преди чумата: въпросът е да живеем вяра, като се омъжваме за страданията на Христос. Нанасяйки страдание, ние изкупваме греховете на обществото. Братства миряни се организират около обществени ритуали за разкарване. Налагайки физическото покаяние по обществен начин, ние допринасяме за колективно спасение. Преди това колективното спасение беше дело на монасите. Следователно това утвърждаване на мястото на миряните в християнския живот се ускорява, но то вече е действало преди “черната чума”.

Галерия | Откриха ДНК от Голямата лондонска чума

Вижте 4 снимки

“Смъртта взима един по един – крал, епископ, орач”

Виждахме, че пред коронавируса възникват противоречия при изселването на заможните жители на градове към провинцията. През XIV век епидемията подчерта ли неравенствата, които вече съществуват в обществото?

Има паралел между нашето време и това на „черната смърт“. Едно от големите свидетелства от XIV век е „Декамеронът“ на Бокачо, който е набор от приказки. Основната интрига са младите хора от флорентинската аристокрация, които бягат от епидемията в луксозна вила, далеч от града. В безделието и лукса на изолираността си те прекарват времето, като разказват истории. Това е свързано със случилото се миналата седмица, с напускането на тези, които имат втори дом. Трябва да се отбележи обаче, че това, което поразява хората по времето на епидемията, е идеята, че всички са засегнати, независимо дали човек е могъщ или не. Няма условия за избягване на болестта. Виждаме го в иконографията на малоумните танци, тези стенописи, които представляват цялото общество, където смъртта идва, за да отнеме един по един – краля, епископа и не само орача. Но ако надхвърлим тази реакция на съвременниците, можем да видим, че има изключително силни социални неравенства. Смъртността е много бърза, само няколко дни и тъй като е трудно да се евакуират мъртвите в най-бедните квартали, това допълнително влошава общата санитария. Има и друга форма на неравенство, която може да се види през следващите години и десетилетия: чужденците, тези, които не са местни в региона, са по-засегнати от чумата. В Египет можем да го видим много добре: по време на завръщането на чумата виждаме голям брой африкански поклонници, заселени в Кайро. Виждаме го и в политическия елит на Близкия изток, мамелуките, които са “внесени” турци като роби и които заемат големите държавни постове. Аристокрацията е чужда за страната и е много по-чувствителна към болестта от субектите, дори ако има достъп до най-добрите лечения. Тези чужденци не се възползват от колективния имунитет, разработен от населението.

Галерия | Смъртоносен контакт

Вижте 10 снимки

Какво е демографското въздействие на „черната смърт“?

Има дебат сред историците. Има тенденция за намаляване на броя на смъртните случаи от чума. От десет години наблюдаваме цифрите нагоре. Консенсусът обаче е достатъчно силен, за да каже, че е имало изключително силен демографски шок: като цяло се изчислява, че 50 – 60% от населението на градовете е убито и 25 до 30% от общото население. Следователно разбираме, че манталитетът се променя. Всичко трябва да се преосмисли. Обработването на земеделските земи трябва да бъдат върнато, има почви, на които земята е трайно изоставена, докато в предишния период полето на културите е напредвало. Има институции, които се провалят. В някои страни има много силна почивка. В една част от Монголската империя, така наречената Златна орда, има династично прекъсване.

“Смъртността от чума очевидно е несъпоставима с тази на коронавируса”

Ако настоящата пандемия може да има ехо от “черната смърт”, тя разбира се откроява фундаментални точки. Кои са разликите, които ви отличават най-много?

Смъртността очевидно е несравнима. В допълнение чумата от XIV в. Има две форми: белодробна форма, която наподобява коронавирус, с изключение на това, че когато се задейства през Средновековието, тя е систематично фатална. Другата форма, бубонната чума, е много ефектна, защото се вижда по тялото, но не е фатална във всички случаи. Другата много важна фундаментална разлика е начинът на предаване. Наистина, при белодробната форма на чумата има междучовешко предаване от постилионите или замърсените тъкани, но ако не, то в повечето случаи отсъства. Предаването се осъществява чрез микрочипа, който, когато плъховете умрат, сменя носителите и предава бацила. И накрая, има окончателна разлика, която е основна причина за надежда: днес разбираме начина на предаване на вируса.

Има ли “черната смърт” от XIV-ти век исторически еквиваленти?

Няма друг пример в историята. Другите пандемии от чума през шести век и края на деветнадесети век не нанесли толкова големи щети. Друг случай е може би подобен: този на Америка, с европейското завладяване в началото на XVI век и внасянето на едра шарка от иберийците, които са били здрави носители на нея и които са обезсърчили цели общества. В този случай американските общества не се възстановиха от двойния удар, нанесен от шока от завладяването и от микробния шок. Те се сринаха без лекарство. Това е още по-краен пример от „черната смърт“, защото през XIVвек обществата преди и след чумата продължават да мислят в приемственост с предшестващото. Имаше голяма смъртност, но не и непоправим празнота. /БГНЕС