От безкрайното скролване в социалните медии може буквално да се разболеете

Наука

Пандемията принуди повечето от нас да прекарват безпрецедентно количество време онлайн. Работим, учим, ходим на купони и се губим в ненаситното онлайн пространство. Но телата ни не са проектирани да съществуват в подобна виртуалност и когато посветеното време на дигиталните технологии скача неимоверно, все по-често сред нас започва да се промъква болестта на киберпространството.

Кибер болестта, чията основна характеристика е замаяност, се изучава в контекста на агресивно потапящите технологии като слушалките за виртуална реалност. През 2011 г. от 30 до 80% от потребителите на виртуална реалност страдат от нея, макар подобрените слушалки да смъкват този процент до 25-60%до 2016 г.

Сега изглежда скролинг движението в Netflix и нюсфийдовете в социалните медии също могат да причинят кибер болест, когато се използват непрекъснато.

„Всеки вид възприето движение може да причини „морска кибер болест“, казва Кай Станей, изпълнителен директор на Design Interactive, малка компания, изследваща интеграцията на човешките системи. „Виртуалната реалност или „увеличената“ реалност е просто сродник на други форми на замаяност и гадене, причинени от възприемане на движение.“

Кибер болестта е последен неологизъм, описващ непрестанния сблъсък между човешкото тяло и света, който постоянно преобразяваме чрез технологиите.

Първите данни за болест, причинена от разминаване на възприятията, датират от 800 г. пр. Хр., когато древните гърци пишат за „чума в морето“. За всички форми на гадене, причинявано от движение, е отговорна нашата вестибуларна система: комбинацията на сетивните органи във вътрешното ухо и мозъка, която контролира баланса и пространствената ориентация. Когато тя възприема движение, а визуалната система - не, се получава дисонанс от който може да се почувствате замаяни или нестабилни.

Пролемът на XXI век е, че е запратен във виртуално пространство. Вместо да се движите докато имат усещане, че стоите на едно място – както бихте се чувствали на кораб, докато гледате неподвижния хоризонт – този път стоите на едно място, но възприемате движение. И това затруднява тялото.

„В клинично отношение между двете състояния няма абсолютно никаква разлика“, казва Юджин Наливайко, професор в Университета в Нюкасъл в Австралия, който изучава подробно както морската болест, така и кибер болестта: „Имат еднакви симптоми, същи усещания, всичко е еднакво.“

Друг фактор, който може да отключи кибер болестта това е количеството време, което прекарвате потопени в дигиталния свят. Времето в дигиталния свят не е ваш приятел.

Може да си мислите, че си почивате, докато вечер лежите в леглото в спокойния мрак, напълно неподвижни, ако не броим пръста, който скорлва в Туитър. Всъщност лежането в този случай е едно от най-лошите неща, които може да направите. Тъй като това е най „релаксиращата“ поза за вестибуларната ви система, продължителното движение на екрана става изключително трудно за възприемане. А по време на морска болест хората изпитват изпотяване, горещина, желание да се охладят и да вдишват чист въздух.

Заради пандемията от коронавирус двойките в Ню Йорк скоро ще могат да се женят виртуално

Вижте повече

Заради пандемията от коронавирус двойките в Ню Йорк скоро ще могат да се женят виртуално

Сватбите през Zoom стават все по-популярни по време на кризата с коронавируса.

Русия предлага виртуална обиколка на арктическа военна база

Вижте повече

Русия предлага виртуална обиколка на арктическа военна база

Руското министерство на отбраната съобщи, че за първи път предлага виртуална екскурзия из руската военна арктическа база „Трефоил“.