Остров Дараванду и Расду - скритият Рай на Малдивите

Пътеписи Природа Цивилизация

Пътепис от Красимира Илиева
Красимира Илиева
Красимира Илиева

Галерия | Остров Дараванду и Расду - скритият Рай на...

Вижте 28 снимки

    Когато говорим за Малдивите обикновено си представяме искрящо сини води, копринено бял пясък, скъпи резорти и 5 звезден лукс. Много от нас обаче не знаят, че там, насред Индийския океан, съществува и една по-непозната, по-колоритна и по-достъпна част на Малдивите. Там на островите с местно население се предлагат красиви хотели и къщи за гости на достъпни цени, както и всичко, което е необходимо, за да бъде пътешествието ви незабравимо. Ние посетихме двата острова Дараванду и Расду, а причината, поради която избрахме тези места, е подводният им свят. Пътували сме много из дивите и екзотични места на Азия, но желанието ни да се доближим до китовите акули и красивите манти ни отведе за 3 седмици на Малдивите.

     Първият остров беше Дараванду. Това е едно от най-популярните и предпочитани места за гмуркане в света заради огромното разнообразие от морски живот и близостта си до прочутия Hanifaru Bay. Намира се в биосферния резерват Baa Atoll и е населяван от около 1000 души. Въпреки че бяхме проучили предварително начините за придвижване до там, в последния момент бяха променили разписанието на лодките и се наложи да пътуваме от столицата Мале до Дараванду с малък 60-местен самолет за 160 долара за двама. Най-евтиният начин за придвижване между островите на Малдивите е с ферибот. Цената на повечето дестинации е около 5-10 долара. На летището ни посрещна домакинът ни Ахмед. Къщата за гости, в която отседнахме, беше очарователна. За около 25 долара на човек получихме луксозна стая с всичко необходимо, вкусна закуска и прекрасно отношение. На острова има няколко магазина, ресторанти, в които всеки ден вечеряхме обилно за около 10 долара за двама. Проучихме веднага и центровете за гмуркане. Островът има невероятен туристически плаж с кристално сини води и уникален подводен риф. Високи палми с традиционни малдивски люлки, хамак и шезлонзи бяха разположени върху белия пясък и се ползваха напълно безплатно. Избрахме да посетим Дараванду заради Hanifaru Bay, където е едно от най-добрите места в света за гмуркане с красивите манти и китови акули.

     Първия ден прекарахме на плажа, опознавайки подводният свят на острова. Рифът представляваше огромна цветна хармония от различни видове корали, риби, морени и много други уникални морски същества. До този момент не бях виждала толкова фин бял пясък и толкова красиви миди, сред които необезпокоявано се разхождаха многобройни рачета. Загледани към синият хоризонт, погледите ни се спряха на множество движещи се черни обекти. Бяха делфини! Голямо стадо, което прекрасно виждахме от плажа. Виждали сме делфини и друг път, но сега бяха много и наистина беше страхотно да ги срещнем в първия си ден на Малдивите. Те сякаш ни приветстваха, защото направиха няколко обиколки и ние можехме спокойно да ги наблюдаваме. Мислехме си колко прекрасно би било някой път да плуваме с тях в океана и да ги видим под водата в цялата им прелест.

   Удовлетворени от първия ден осъзнахме, че Малдивите ще ни хареса много повече от други места в Азия, на които сме били. На следващият ден Ахмед ни заведе с лодката си до островDhonfanu, където направихме шнорхелинг. Още при влизането си във водата видяхме двуметрова рифова акула и първата ни манта. След тях се появиха морски костенурки, мурени и множество екзотични риби в един уникален коралов риф. Бяхме щастливи, че сме се доближили до манта и акула и не подозирахме, че до края на пътуването ни очакват още необикновени и прекрасни изживявания.

   След Dhonfanu посетихме прелестен малък пясъчен остров, наричащ се Sandbank. Фин бял пясък,прозрачносини води и несравнима красота изпълваха това райско кътче. Красиви бели птици се наслаждаваха на полета си над пясъчното творение, заобиколено от безкрайни светлосини хоризонти. Там, по средата на океана, си опиянен от природата на Малдивите, защото осъзнаваш, че това място наистина е част от Рая.

   Следващите дни се отдадохме на гмуркане с кислородни бутилки.

В подводният свят на Дараванду се запознахме с много нови морски обитатели. Хармонията, в която съжителстват тези създания е пленителна. Видяхме много манти, eagle ray, различни видове акули, сред които nurse shark,белопера и рифова. Видяхме още мурени, октоподи, огромни риби тон, групери, скатове, баракуди, много морски костенурки и големи пасажи от риби. Щастието да се докоснем до този свят беше неописуемо. Нямахме търпение през следващите дни да отидем и до Hanifaru Bay и ако имаме късмет да видим огромен брой манти на едно място и китова акула.

   Ахмед ни спомена, че за 30 долара на човек можем да посетим и един от най-скъпите резорти на Малдивите за един ден, а именно Dusit Thani. Голяма част от резортите предлагат тази услуга на определен брой хора на ден с цел да рекламират скъпите си хотели. За тази сума получихме трансфер с удобна моторна лодка и релакс на един от най-големите инфинити-басейни на Малдивите с уникална гледка към екзотичните морски бунгала със сламени покриви. Радвахме се на страхотно посрещане с питие, прекрасно отношение от служителите и през цялото време там наистина се чувствахме като част от филма „Хотел на мечтите“. Ползвахме безплатно колела, с които разгледахме всяко кътче и се гмуркахме в тюркоазените води и на това красиво място. Да посетиш един от най-скъпите резорти на Малдивите беше наистина страхотно изживяване. Тук е моментът да спомена, че като мюсюлманска страна никъде на Малдивите не се продава алкохол. Единствените места, на които има, са резортите, но цените са високи. За чаша бира ние платихме около 6 долара. Вечерта ни изпратиха с огромни усмивки и с пожелание да се върнем отново. Направихме равносметка, че две нощувки там струват колкото цялото ни пътуване за 3 седмици. Изживяването на Dusit Thaniне може да се сравни с емоцията да сме сред местните хорана Дараванду, но все пак бяхме щастливи, че сме се докоснали дори за ден до този разкош.

   Следващите дни станахме част от фантастичния фестивал EID. Това е най-важният религиозен празник, честван от мюсюлманите по целия свят. На Малдивите се организират модерни музикални концерти и шоу програми. Децата се обличат в традиционни костюми, боядисват се, танцуват и обикалят острова. Наистина впечатляващ спектакъл! Бяха поканени различни музикални изпълнители от Шри Ланка, Индия и други места. Почувствахме се истински късметлии, че сме там по време на фестивала и като фотографи заснехме чудесни кадри на местните хора и техните традиции и култура.

   Дойде време да посетим и Hanifaru Bay. Това е едно от малкото места в света, където има огромно струпване на манти. Знаехме, че ще видим много от тези уникални същества там, но това което изживяхме беше неописуемо! Огромен брой манти плуваха навсякъде около нас. Бяха толкова близо, че от време на време усещаш как леко те докосват. Наричат ги още и '“морски дяволи''заради израстъците от двете страни на устата, наподобяващи рога.Бяха толкова много и толкова близо, че можехме да разгледаме всяка част от тях. Полетът им под водата в абсолютна хармония беше очарователен. Истинска симфония от манти, плуващи навсякъде. Правеха обиколки под водата, отдалечаваха се, после пак се връщаха. Видяхме над 30 на едно място. И беше великолепно! Защото да се гмуркаш на Малдивите е различно. Да видиш манта е впечатляващо. Но да видиш над 30 от тези същества на едно място толкова близо беше незабравимо!

   С прекрасни изживявания изминаха двете ни седмици на Дараванду. Намерихме много нови приятели и презаредени със силни емоции се отправихме към следващата ни спирка – остров Расду.

   Расду е малък остров, разположен в северната част на Малдивите в North Ari Atollс население около 3000 души. За да отидем до там пътувахме отново със самолет от Дараванду до столицата Мале. Ферибота, който трябваше да хванем до Расду, беше отменен заради големите вълни и се наложи да пътуваме със speed boat. С голяма усмивка ни посрещна служител на хотелаи веднага се заехме да разучаваме острова. Бяхме решили и тук да посетим пясъчния остров Sandbankкъдето имахме възможност да вечеряме насред океана, заобиколени от прозрачните води и белия пясък на Малдивите.

   Избрахме остров Расду заради голямото струпване на различни видове акули и възможността да видим акула чук. Знаехме, че на този остров ще има повече от тези хищници, отколкото на Дараванду, но не очаквах това, което ни се случи. Главната цел беше Madivaru. Това е съвсем малък, необитаван остров, част от Расду, където могат да се видят много видове акули, както и големи ята с eagle rays. Избрахме център за гмуркане, сприятелихме се с дайвинг инструктора ни Faana и той ни потопи в загадъчния свят на Расду.

   Още първия ден грабнахме плавниците и шнорхелите и се заехме с проучване на рифа. Видяхме огромни екзотични риби, скатове и много подводен живот. Погледа ни се спря на една акула. Започнахме да я следваме, когато изведнъж около нас се появиха още много. Преброихме над 10 белопери и чернопери акули, които бяха навсякъде около нас. Знаех, че ще видим тези морски хищници на Расду, но да видим толкова много на едно място беше страхотно и неочаквано. При всяко влизане във водата виждахме по няколко и всеки път беше различно и уникално.

   Следващия ден беше първото ни гмуркане на Madivaru Corner. Препоръчвам ви ако сте любители на гмуркането задължително да посетите това място. Там видяхме няколко големи рифови акули,eagle ray, batfish,огромни групери, риба балон и много други тропически риби. Мястото ни хареса толкова много, че се разбрахме с Faana един от дните да ни остави на острова за целия ден, за да имаме достатъчно време да го опознаем.

   След страхотното гмуркане решихме да направим вечеря на sandbank-a. Това островче тук беше много по-различно от sandbank-a на Дараванду. Отсреща се виждаше остров Madivaru в цялата му прелест. Водата беше толкова кристално чиста, че видяхме как към нас близо до плажа се доближава една малка белопера акула. Очаквах вечерята на място като това да бъде красиво изживяване, но не очаквах изненадата, която ми беше подготвена.

     Като пътешественици сме обсъждали, че нашата сватба ще бъде различна. Говорели сме си, че тя ще бъде на плаж, и ще е на красиво екзотично място. Обсъждали сме как ще се оженим боси на пясъка, обградени от тропическа красота и кокосови емоции. Но наистина не предполагах да бъде на Малдивите, точно на този остров с гледка към любимият ни Madivaru. Очакваше ме невероятно декорирана сватбена церемония, с красиви цветя, шампанско, много екзотика и щастие. Огромно сърце изрисувано от пясък и цветя украсяваше атмосферата, а малдивец, преоблечен в традиционно облекло, ни венча под красиво украсена арка. Приятелят ми беше подготвил халки, които блеснаха на фона на острова и след като си казахме ''да'' пихме шампанско и опитахме традиционни ястия насред разкоша на Индийския океан. Признавам, че наистина не очаквах тази страхотна изненада. Щастието, че изживяваме една от най-хубавите си екскурзии и прекрасната сватба изпълни душата ми. Пожелавам на всеки пътешественик да изживее такова щастие.

     Оставаха ни 2 дни на Расду и ги прекарахме на Madivaru. Както обеща, Faana ни остави един цял ден на острова. Там нямаше други хора, така че бяхме сами почти целия ден. Това наистина беше един от най-красивите острови, на които сме били. Цветът на водата беше толкова светло тюркоазеносин, че не можеше да се заснеме с фотоапарат. Това малко островче беше един природен шедьовър. Взехме плавниците и шнорхелите и се потопихме за пореден път в съвършения свят на Малдивите. Видяхме отново eagle ray, различни огромни риби, октоподи, манти, скатове, костенурки, няколко вида акули, както и един много рядък вид, наричащ се акула китара. Както плувахме и разглеждахме рифа изведнъж погледът ми се спря над водата на множество движещи се черни перки. В първият момент се стреснах, защото не бяха акули, не бяха и манти. Бяха огромно стадо делфини, плуващи само на няколко метра от нас. Видяхме ги под водата, чухме звуците им, плувахме точно до тях, както си мечтаехме от първия си ден на Малдивите. Този ден на Madivaru Corner беше като сватбен подарък и един от най-прекрасните в живота ми. Там на този остров почувствахме за пореден път неопитомения свят на океана и усещането да си част от необикновената среда на Малдиви.

     Последния ни ден на Расду отново прекарахме на този остров, но този път се гмуркахме с кислородни бутилки. Решихме да направим гмуркането следобед, а нашият приятел Faana беше с нас целия ден. Беше фантастично да се потопим за последно в тази среда, която крие толкова очарование, че е трудно да се опише с думи. Гмуркането този ден ни предложи повече от 20 големи рифови акули, минаващи съвсем близо до нас и един прекрасен завършек на пътешествието ни.

     Следващата сутрин потеглихме от острова с ферибот. Осъзнахме, че хората на Малдивите успешно успяват да опазят природата си непокътната. Те знаят, че тези острови и подводният им свят са най-голямото им богатство и тропическата красота, която притежават не се среща никъде другаде.

   За три седмици на Малдивите открихме много нови приятели, бяхме част от невероятната им среда, изпълнена с най-разнообразния морски живот, който сме виждали. Бяхме част от културата и ежедневието им и те създадоха красиви спомени в нас. Не успяхме да видим китова акула и акула чук, но ще се върнем със сигурност, защото сега знам, че на HanifaruBayи Madivaru Corner живеят едни от най-необикновените морски създания и ще ни изчакат някой ден да се върнем там в съвършения свят на Индийският океан, където е скрит Раят на Малдивите.