Осем от най-невероятните факти за училищата по света

Цивилизация

Училищата по света са толкова различни, колкото и самите народи. Светът е шарен, и точно затова е прекрасен. Да видим с какво се отличават някои училища по света, освен, може би, със своите учебни програми.

Ученици пред входа на гимназия в Париж, Франция.

Ученици пред входа на гимназия в Париж, Франция.

© Илюстрация: IStock

Гимназията “Шиши” в град Ченду, Китай

Създадено през 194 г. сл. Хр., това е най-старото функциониращо училище в света, след като през 1902 г. е превърнато в модерна гимназия.

Основното училище в село Пума Чангтанг, Тибет

Смята се, че това е най-високо разположеното училище в света. На своите 5373 м над м.р., училището в Пума Чангтанг е с 200 м по-близо до небето от базовия лагер под Джомолунгма (вр. Еверест).

Училището в долината Лос Пинос, Колумбия

В отдалечен район на Колумбия децата пътуват до училище по въжена линия. Стоманените въжета са единственият възможен транспорт за тези от тях, които живеят в изолираната долина Лос Пинос. Най-малките пътуват само с родителите си или с по-голям брат или сестра. Другият възможен маршрут до училището минава през джунглата, но той отнема два часа.

Училище “Котката” в град Карлсруе, провинция Баден-Вюртемберг, Германия

Учлище "Котката" в Германия.

Учлище "Котката" в Германия.

© Източник: anothermag.com

Забележителното в това училище, е неговата архитектура – сградата представлява гигантска бяла котка. Това е дизайн с мустаци и кръгли прозорци за очи. А щом учениците пристигнат на прага му, налага се да влязат право в устата на котката, която е и входът. Вътре обаче обстановката е традиционна. И все пак има още едно котешко предимство, за радост на малчуганите, и това е котешката опашка – тя всъщност е пързалка.

Училищата в Русия

В най-голямата държава по площ в света, децата винаги започват училище на „Деня на знанието“ - първи септември, дори ако този ден се пада през уикенда.

Училищата в Бангладеш

В Бангладеш има поне 100 училища на... лодки. Ежегодните наводнения в страната могат да причиняват сериозни щети на сградите, включително на училищата. И тъй като в много райони пътищата стават непроходими по време на дъждовния сезон (от юли до октомври), се появява нуждата от “мобилни” училища. В този случай най-доброто решение са лодките. На всяко от тези лодки училища обаче има достъп до интернет, библиотека и захранване с фотоволтаични панели.

Училищата в Япония

Вероятно децата в Страната на изгряващото слънце са сред най-независимите, но и най-дисциплинираните. Те пътуват до училище сами, почистват училището си сами и сервират обяда си сами. В техните училища няма чистачи, няма и столове за хранене.

Училищата във Франция

Франция има най-кратката учебна година, както и най-дългият учебен ден. Младите французи ходят на училище от август до юни, общо 36 седмици. Освен това те имат занятия само четири дни в седмицата, но часовете се провеждат между 8:30 и 16:30 ч. Затова пък сряда, събота и неделя са почивни за тях, пише School Advisor.