Оптимистите живеят по-дълго от песимистите

Наука

Проучване в САЩ заключи, че хората, които търсят положителната страна на нещата, живеят по-дълго, пише Би Би Си.
Илюстрация: iStock
Илюстрация: iStock

Оптимистите по-лесно контролират емоциите си и в по-голяма степен са защитени от ефектите на стреса. Положително настроените хора имат значително по-голям шанс да „достигнат изключително дълголетие”, казват изследователите, като имат предвид възраст от 85 години и повече.

Изследването сравнило живота и здравето на две групи хора – 70 000 жени, участващи в проучване на здравето на медицинските сестри и 1500 мъже, участващи в програма за изучаване здравето на ветераните от армията. Общото им здравословно състояние било оценявано, както и нивата им на оптимизъм.

Жените и мъжете, които имали положително отношение към събитията в живота им, регистрирали с 11 до 15 процента по-дълъг живот. Досега не се знае много за това как това, което учените наричат „позитивни психологически фактори” влияе върху здравето и продължителността на живот.

„Мисълта, че всичко се е наредило добре може да повиши нивата на оптимизъм”, казва преподавателката по психиатрия в Бостънския университет Люина Лий, която е участвала в изследването.

Професор Брус Хууд от университета в Бристол казва, че резултатите потвърждават това, което се знае за ползите от ползите от положителното мислене. „Оптимистите се справят със стреса по-добре и избягват повторното преживяване на негативните събития в живота.”, казва Хууд.

„Стресът се отразява на имунната система. Това може да означава дори, че оптимистите се справят по-добре с инфекциите”, добавя професора./БГНЕС