Опитът на другите: хиляди случаи на рак биха могли да бъдат предотвратени с витамин D

Наука

Учени стигат до заключението, че достатъчният прием само на витамин D може да предотврати леталния край на болните от рак. Витамин D е значително по-евтин от много други лекарства против болестта.
© Снимка: iStock

Смята се, че той намалява рискът от диабет, укрепва имунната система и даже помага при депресия. Според института „Робърт Кох“ основната функция на т.нар. витамин на слънцето е да участва в костния ни метаболизъм. Той спомага снабдяването на костите с калций и фосфати и ги укрепва.

От няколко години учените изследват влиянието на витамин D върху рака, посочва Bussiness insider. След анализа на три големи клинични проучвания хайделбергски учени от German Cancer Research Center (DKFZ) стигат до окуражаващото заключение, че редовният прием на витамин D би могъл ежегодно да предотвратява до над 30 000 смъртни случаи в резултат на рак в Германия.

Учените от Хайделберх пишат, че недостигът на витамин D е много широкоразпространен, особено сред по-възрастното поколение и най-вече сред хората болни от рак. Те споменават и страни, където в храните от години наред се добавя витамин D – например Финландия. Там процентът на починалите от рак е с 20% по-нисък от този в Германия. „Все пак смятаме, че витамин D като добавка е толкова полезен, че дори го препоръчваме за новородени, за да могат да развият здрави кости“, казва епидемиологът Бренер от DKFZ.

Според German Nutrition Society приемът на витамин трябва да възлиза на 20 микрограма дневно. За разлика от другите витамини този витамин основно приемаме чрез слънцето и в по-малки количества чрез храната. Предозирането обаче трябва да се избягва, тъй като в големи количества той може да се окаже вреден. German Nutrition Society препоръчва малки дози от 20 микрограма, отбелязва Business insider.

Витамин D за превенция на Covid-19 не се препоръчва, пише German Nutrition Society, тъй като все още няма достатъчно научни доказателства.