Окончателно: Предпазват ли маските от COVID или не?

Наука

Авторитетно проучване установява, че хирургическите маски осигуряват силна защита срещу COVID, докато при маските от плат защитата е недостатъчна.

Дака, Бангладеш - 15 април 2021 г .

Дака, Бангладеш - 15 април 2021 г .

© Илюстрация: IStock

Маските за лице предпазват от COVID-19. Това е заключението на клинично изпитване със “златен стандарт” (в медицината: еталон, най-доброто от наличното; възможно най-точното) в Бангладеш. Така констатациите от стотици предишни наблюдателни и лабораторни изследвания се препотвърждават.

Най-често критиците на носенето на маски посочват липсата на рандомизирани клинични изпитвания (вид научен експеримент), които разпределят участници на случаен принцип или в контролна група.

Но последната научна констатация се основава на рандомизирано проучване, включващо близо 350 000 души в Бангладеш. Авторите на изследването установяват, че хирургическите маски, но не и маските от плат, намаляват предаването на SARS-CoV-2 в селата, където изследователският екип разпространява маски за лице и насърчава тяхното използване.

„Това наистина трябва да слага край на дебата“, казва Ашли Стичински, изследовател на инфекциозни заболявания от Станфордския университет в Калифорния и съавтор на доклада.

Стичински и нейните колеги започват своето проучване с разработването на стратегия за насърчаване на носенето на маски, включваща здравни работници, които да примомнят на хората да носят маски на обществени места. В крайна сметка този подход води до утроена употреба на маски - от само 13 % в контролните села (селата, където не се намесват здравни работници) до 42 % в селата, където носенето е насърчавано.

На следващия етап изследователите сравняват броя на случаите на COVID-19 в двете среди.

Екипът установява, че броят на симптоматичните случаи е по-нисък в селата, където употребата на маски е насърчавана, отколкото в контролните села. Разликата е умерена - 9%, но изследователите предполагат, че реалното намаляване на риска вероятно е много по-висок, донякъде защото не са провеждани тестове за SARS-CoV-2 на хора без симптоми или със симптоми, които не отговарят на определението на СЗО за болестта.

Медицински маски - платнени маски

Проучването свързва спад на риска с 11 % при употреба на хирургически маски, в сравнение със спад от 5 % при употреба на платнени маски. Тази констатация е подкрепена от лабораторни експерименти, чиито резултати са обобщени в същия доклад, пише Nature.

Данните показват, че дори след 10 изпирания, хирургическите маски филтрират 76 % от малките частици, способни да предават SARS-CoV-2 по въздуха, казва Мушфик Мобарак, икономист от университета Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът и съавтор на статията.

Що се отнася до трислойните платнени маски, екипът установява, че имат ефективност на филтриране само 37 % преди употреба или преди първо изпиране.

Резултатите от проучването подтикват Моника Ганди, лекар по инфекциозни заболявания в Калифорнийския университет, Сан Франциско, да премине от платнени маски на хирургически. „Купих си хирургически маски - розови“, казва тя.

"Чрез рандомизирането на цели села, последното проучване потвърждава още веднъж препоръката за носене на маски, защото доказано намалява разпространението на вируса сред общностите", казва Ганди.

Маските остават важна превенция както в Бангладеш, така и в други страни с ниски и средни доходи, където достъпът до ваксини е ограничен или изобщо няма ваксини. „Ако тези резултати променят дискурса в САЩ, където темата за маските се политизира излишно, това е бонус“, казва Мобарак.