„Огледалото и светлината“ от Хилари Ман

Пулсът на времето

Излезе „Огледалото и светлината“, грандиозната финална част от трилогията на Хилари Мантел за Томас Кромуел след невероятно успешните „Вълци“ и „Доведете труповете“.

Цяла Англия лежи в краката на могъщия Кромуел, узряла за нов път и религиозни реформи. Ан Болейн е мъртва, а неудържимият възход на сина на ковача към властта и богатството продължава. Страховитият му господар Хенри VIII се наслаждава на краткотрайно щастие с третата си съпруга Джейн Сиймур, дарила го с дългоочаквания син. За Кромуел обаче няма спокойствие. Късметът сякаш не може да му изневери, но враговете му се увеличават.

Кромуел разчита на здравия си разум и невероятната си ловкост на политик, видял Англия в огледалото на бъдещето. Нищо не може да го стресне, в това число интригите на чуждестранните владетели, както и кроежите на яростните му противници от старата аристокрация. Начетен, хитър, предпазлив когато трябва и способен да нанесе удара си изневиделица, той е забравил само едно – че не бива да се предоверява на късмета си в непосредствена близост с жестокия и капризен Хенри VIII.