Обучение за борба с нефтени разливи във Варненския залив

Околна среда България

На 24 октомври ще се проведе съвместно учение по ликвидиране на нефтен разлив в отговорния район на България в Черно море.
Корабът за борба с нефтени разливи ще проведе обучение във Варненския залив.
Снимка: Българска морска камара
Корабът за борба с нефтени разливи ще проведе обучение във Варненския залив. Снимка: Българска морска камара

В тренировката ще участват представители на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, Дирекция „Морска администрация“- Варна, EMSA (Европейска агенция за морска сигурност) и други.

По време на учението корабът ще демонстрира оборудване за проучване и обозначаване на нефтени разливи, оборудване за борба с нефтени разливи, приемане и предаване на данни от/на Морския спасително-координационен център. То се провежда в сътрудничество с EMSA и в него ще бъде активирана системата за сателитно наблюдение за нефтени разливи (Clean Sea Net), както и европейската система за бедствия CESIS ( ERC ).

Галерия | Петролният разлив

Вижте 21 снимки

Корабът ще бъде отворен за посетители от 14:30 до 16:30 ч. на Морска гара Варна.

Проект „EMSA Oil Spill Response Services“ има за цел да създаде мрежа от дежурни кораби за реагиране при нефтени разливи, чрез договори с търговски оператори на плавателни съдове.

В тази връзка в България е нает м/т „Галакси Еко“ за периода 2017-2021 г. с район на действие Южно Черно море. Наетите от EMSA кораби са специално приспособени за операции за борба с нефтени разливи и са в режим на постоянна готовност, докато извършват обичайната си търговска дейност. Към момента EMSA поддържа 17 напълни оборудвани кораба за реагиране при нефтени разливи в цяла Европа./БГНЕС