Обучават сноуфери да надушват коронавирус

Наука

Covid-19 помете света и учените разработиха инструменти като PCR тестовете, за да могат да засичат наличието на коронавирус при хората, а екип учени от School of Veterinary Medicine към Пенсилванския университет, САЩ, се опитва да установи дали кучета също могат да бъдат обучени да откриват инфекцията.

Публикувано през април проучване доказва, че вирусът има мирис и че обучени кучета могат да я идентифицират в урина и слюнка. Сега учени – с участието на 5 кучета – изследват да видят дали четириногите ще могат да установяват миризмата и в потни тениски.

Ако кучетата могат точно да установяват наличието й върху дрехи, те ще могат да патрулират места като летища и стадиони и да надушват вируса на публични места.

С обоняние, което е от 1000 до 10 000 пъти по-добро от нашето, кучетата днес вършат много работа. Те могат да надушват първите знаци на болестта на Паркинсон, диабет, няколко вида рак, епилептични припадъци и малария. Помагат при търсенето по време на спасителни акции при природни бедствия и военни операции, надушват скрити експлозиви. Някои кучета си партнират с митниците в търсенето на контрабанда от наркотици до слонова кост. Могат да проследят бракониери, да патрулират товарни кораби и да надушват застрашени и инвазивни видове.

Учените от Пенсилванския университет се опитват да обучават кучета да надушват новия коронавирус от проби на урина и слюнка от пролетта на 2020 г. През ноември те започват да обучават кучетата да го правят и с потта. Процесът започва като на четириногите им се представят положителни проби, а след това биват възнаграждавани. След като се научат да свързват миризмата на вируса с приятно преживяване те са готови да стартират официалната работа.

В априлското проучване с урината и слюнката кучетата са успели да идентифицират вируса с до 96 процента точност.

Болестта мирише

Вижте повече

Болестта мирише

Телата ни излъчват стотици летливи органични съединения, които определят собствената ни миризма. Когато сме болни или неразположени промените в тези химически вещества влияят на начина по...