Обкръжени

Природа

Коалите са обсадени. Може ли Австралия да ги спаси?
© От Марк Дженкинс; Снимки: Джоуъл Сартори

Галерия | Обкръжени

Вижте 17 снимки

 

Часът е два през нощта. Една коала се е закачила на бодливата тел на ограда като затворник, който се опитва да избяга. В дома на Меган Ейткън в предградие северно от Бризбейн звънва телефон. Ейткин, на 42, ръководи доброволческа организация за спасяване на дивите коали от изненадващо голям брой опасности. Тя навлича дрехите си върху пижамата, преди още диспечерът да й е дал координатите. Когато пристига на мястото, Джейн Дейвис и Сандра Пийчи - други две доброволки - вече са там. Коалата се е хванала за мрежата на оградата, а козината й се е закачила на хоризонтално опънатата бодлива тел. В далечния край отвъд оградата се извисяват евкалиптови дървета.

„Очевидно се е опитвал да достигне дърветата от другата страна" - казва Ейткин.

Застанала в светлината на фаровете, Ейткин нахлузва дебели кожени ръкавици за заваряване. Въпреки умилителния им вид на плюшени играчки коалите могат да са свирепи, когато се опитват да се спасят от залавяне. Те ръмжат, мятат се, борят се и хапят. После тя слага телена клетка на земята до животното и разгръща дебело одеяло. Дейвис хвърля одеялото върху коалата, за да я успокои и да опази спасителките от зъбите и ноктите й. Пийчи отваря вратичката на клетката, а Ейткин сграбчва здраво с одеялото черноносото зверче, освобождава го от телта и го пуска в клетката, докато то ръмжи и се опитва да хапе.

„Браво, момичета!" - извиква Ейткин.

Ейткин обмисля нов проблем. Ако тази коала беше болна или ранена, щяха да я заведат в Австралийската болница за диви животни, на 40 мин от тук, в Биъруа. Но животното е здраво. По протокол трябва да го пуснат някъде наблизо, тъй като коалите са териториални и се хранят на едни и същи дървета. Това обаче е гъсто населено предградие. Жените разглеждат карта на улиците на светлината на фенерчетата.

„Проблемът е в това - казва Ейткин ядосано, - че е останало твърде малко място за коалите."

Май 2012

Вижте повече

Май 2012