Нюйоркските болници лекуват болни от коронавирус с витамин C

Наука

Тежко болни пациенти с коронавирус в най-голямата болница в Ню Йорк се лекуват с големи дози витамин C – въз основа на обещаващи доклади, че това е помогнало на силно засегнат Китай, научи The Post.
Илюстрация: iStock
Илюстрация: iStock

Д-р Андрю Г. Уибър споделя, че пациентите в интензивните отделения с коронавирус получават незабавно 1500 милиграма интравенозно витамин C. Това количество от мощния антиоксидант се слага три-четири пъти дневно.

Всяка доза е 16 пъти по-голяма от ежедневната препоръчвана доза от Националните здравни институти в САЩ, която е 90 милиграма за мъжете и 75 милиграма за жени.

Лечението се базира на експериментално лечение на заразени с коронавирус в Шанхай, Китай, казва Уибър. „Пациентите, които получават витамин C се справят занчително по-добре от онези, които не получават витамин C”, казва той. „Помага страшно много, но не се разгласява особено, защото не е някакво специално лекарство.“

Витамин C се предписва наред с лекарствените средства против малария като хидроксихлороквин, антибиотикът азитромицин, различни биологични и кръвни разредители, казва Уибър. От вторник нюйоркските болници имат федерално разрешение да дават на пациентите коктейл от хидроксихлороквин и азитромицин на тежко болните пациенти от състрадателна грижа.

Трийсет и четири годишният Уибър казва, че нивата на витамин C при пациенти с коронавирус спадат драстично, когато прекарат сепсис – възпалителна реакция, която се появява при инфекцията. „Абсолютно е логично да опитаме да поддържаме това ниво на витамин C”, казва той.

Клиничните тестове за ефективността на интравенозното вливане на витамин C при пациенти с коронавирус започват на 14 февруари в болницата  Zhongnan в Ухан, Китай, епицентърът на пандемията. Изследването включва 140 пациенти и се очаква да приключи до 30 септември.